Boka vårdbesök hos Ella

Bäckensmärta (foglossning)

Smärta långt ner i ryggen, över skinkorna och/eller fram mot ljumskarna kan vara bäckensmärta. Smärtan blir oftast värre efter mycket aktivitet och kan öka när du belastar ett ben åt gången, som t.ex. förflyttning i/ur bil och säng, att gå i trappor och promenera.

Bäckensmärta under graviditet är mycket vanligt och drabbar mer än varannan gravid. Bäckensmärta ska du inte behöva gå och dras med, det finns hjälp att få! Genom att öka blodcirkulationen och stärka upp muskler runt om bäckenet kan många uppleva smärtlindring. Det är viktigt att prova ut de övningarna som fungerar bra just för dig, vilket våra fysioterapeuter är experter på. Fysioterapeuten ger dig också smarta råd för att minska smärtan och förenkla vardagen.

Bäckensmärta eller foglossning?

Ellas fysioterapeuter försöker komma ifrån just begreppet foglossning då det kan skapa en onödig rädsla för att något är löst. Faktum är att ett bäcken är en mycket stabil konstruktion och rörelseökningen som sker under graviditeten enbart är ett fåtal grader, det är alltså ingenting som sitter löst. Graviditetsrelaterad bäckensmärta är därför en bättre benämning på besvären.

— Bäckensmärtan kan göra väldigt ont, och begränsar vardagen för många under graviditeten. Men det är viktigt att ha med sig att det är inget som kommer att lossna eller gå sönder. Med individanpassad rehab, tips, råd och stöd i vardagen brukar de allra flesta kunna minska sin smärta vilket kan göra stor skillnad för livskvaliteten, säger Elin Stattin Sköld, leg. fysioterapeut inriktad på kvinnohälsa på Ella.

Senast uppdaterad:
March 1, 2024
Innehållet är granskat av:
Elin Stattin Sköld, leg. fysioterapeut på Ella.

Boka tid i vårdappen Ella

Ladda ner Ella från App Store eller Google Play och boka en tid som passar dig.

Ladda ner appen
Upptäck mer