Boka vårdbesök hos Ella

Samlagssmärta

Smärta vid samlag kan bero på många saker och upplevas på olika sätt. Vissa har smärta vid försök till penetration, men smärta kan även upplevas vid orgasm eller som en djupare smärta inne i buken.

En fysioterapeut vill förstå dina besvär och kommer därmed vilja ställa en del frågor kring hur din smärta ter sig och hur ditt samliv ser ut. Samlagssmärta förekommer i alla åldrar och är tyvärr ganska vanligt, men det är viktigt att veta att det finns hjälp att få. I många fall är muskulaturen i underlivet spänd vilket en fysioterapeut kan hjälpa dig med. Efter en förlossning är det vanligt att slemhinnorna är sköra på grund av östrogenbrist och överspänning i bäckenbotten kan även det vara en anledning till smärta vid samlag. 

Beroende på vad som är din orsak kommer fysioterapeuten ge råd kring toalettvanor, ergonomi och belastning och om det behövs hjälpa dig med eventuell överspänning i bäckenbotten genom avslappning. Fysioterapeuten hjälper dig även att förstå hur smärta och kroppen fungerar.

Senast uppdaterad:
March 1, 2024
Innehållet är granskat av:
Elin Stattin Sköld, leg. fysioterapeut på Ella.

Boka tid i vårdappen Ella

Ladda ner Ella från App Store eller Google Play och boka en tid som passar dig.

Ladda ner appen
Upptäck mer