Magmuskeldelning, eller rektusdiastas, är något många gravida känner till och i många fall är ordet förknippat med oro. I denna artikel ska vi förkovra oss lite kring vad rektusdiastas faktiskt är, och hur vi kan tänka kring det.
För att förstå vad det är som delas, kan det vara bra att ha lite bättre koll på bålens anatomi. Enkelt förklarat kan man säga att vi har tre lager av bukmuskler, vi har de djupa (m. transversus abdominis), de sneda (m. obliquus externus och internus) och de raka bukmusklerna (m. rectus abdominis). Alla dessa kommer gemensamt att fästa in i det vertikala bindvävsstråk i linje med naveln som kallas linea alba. Linea alba har alltså en bredd, och de raka bukmusklerna kommer inte sitta ihop hos någon. Bredden mellan de raka bukmusklerna varierar från person till person, så detta kan vara bra information att ha med sig! Det finns alltså alltid en delning mellan de raka magmusklerna.
I takt med att graviditeten fortgår kommer magmusklerna att sträckas ut för att ge plats till den växande livmodern. Vi vet från forskning att alla gravida har en delning mellan de raka magmusklerna i vecka 35, och avståndet mellan de raka bukmusklerna kommer nu att öka. När detta avstånd blir mer än 2,7 cm brukar det i forskningen definieras som en “diastas”, men detta avstånd varierar och det är omdiskuterat gällande detta mätvärde, eftersom det inte är många som vet hur avståndet var innan graviditeten.
Det sker en spontan återhämtning av magmusklerna de första åtta veckorna postpartum men i många fall kan det ta upp till ett år för delningen att minska efter graviditeten. Ca 30% av alla kvinnor beräknas ha kvar ett litet ökat avstånd ett år postpartum och detta i sig är ingenting farligt eller avvikande. Det är inte själva avståndet mellan magmusklerna som är det viktiga utan muskelfunktionen! Att träna upp bålmusklerna och klara av att skapa en god spänning i bålmuskulatur och linea alba är det viktiga, inte hur stort avståndet är. Viktigt att poängtera att det inte finns några vetenskapliga belägg för att det finns något samband mellan rektusdiastas, ländryggssmärta, bäckenbottendysfunktion, framfall eller inkontinens.
Skulle du däremot uppleva smärta, obehag och nedsatt funktion kring bålen och diastasen är det viktigt att få hjälp. Börja hos en fysioterapeut för hjälp med övningar för att stärka funktionen kring bålen!
Källor
Bö K, Hilde G, Kolberg Tennfjord M, Bakken Sperstad J, Ellström Eng M. Pelvic floor muscle function, pelvic floor dysfunction and diastasis recti abdominis: Prospective cohort study. Neurourology and urodynamics. 2017;36:716-721.
Bakken Sperstad J, Kolberg Tennfjord M, Hilde G, Ellström Eng M, Bö K. Diastasis recti abdominis during pregnancy and 12 months after childbirths: prevalence, risk factors and report of lumbopelvic pain. Br J Sports Med. 2016;0:1-6.
Coldron Y, Stokes M J, Newham D J, Cook K. Postpartum characteristics of rectus abdominis on ultrasound imaging. Manual Therapy. 2008;13:112-121.
Gilleard WL, Brown LM. Structure and function of the abdominal muscles in primigravid subjects during pregnancy and immediate postbirths period. PhysTher. 1996;76:750-762.