Sex och lust efter förlossningen

Sex efter förlossningen kan väcka många frågor, funderingar och känslor. Varför känner jag ingen lust? Varför känns det inte som det brukar? Ellas fysioterapeut Elinor Åred guidar dig!

En del upplever det lätt och okomplicerat att hitta tillbaks till sex efter förlossningen, och för andra är det svårt och kommer med mycket tankar och funderingar. Det är viktigt att veta att det inte finns något rätt eller fel. Du kan inte känna fel eller göra fel så länge du försöker lyssna på din kropp, magkänsla och lust. 

Varför känner jag ingen lust?

Ibland återkommer inte lusten. Vi kan känna att vi vill ha lust och inte förstå varför den inte infinner sig. Som med mycket annat är det lätt att jämföra sig med andra och uppleva att “alla andra” får det att funka. Så är det såklart inte. Många upplever att vägen tillbaka till ett önskat sexliv är lite krokig. Vi har listat fem möjliga orsaker till att lusten inte finns. Känner du igen dig?

1. Svårt att vara en sexuell varelse och mamma samtidigt

Att bli förälder är omvälvande och väcker många tankar och känslor i oss. Hormonomställningar och förändrade sömnvanor kan förstärka känslokarusellen. Det är vanligt att ha svårt att förhålla sig till sin nya identitet som både sin egen person och som mamma. Det blir ofta bättre med tiden, och ett bra sätt att börja är att göra saker i vardagen som känns lustfyllt. Till exempel att gå en promenad i en härlig miljö eller att göra något som ger utlopp för kreativitet. Med livslust, kommer sexlust!

2. Att inte känna inte igen sin kropp

På flera olika sätt kan kroppen upplevas som annorlunda. Bäckenbotten är inte lika stark och stabil som tidigare, brösten är tunga, hållningen är ihopsjunken, axlarna är spända, ryggen värker, kroppen väger mer än innan och magen ser inte ut och känns som den har gjort förut. Självklart påverkar detta oss, speciellt när samhället skriker att det inte ska synas på våra kroppar vilket arbete de genomgått i att bära, ge näring till, växa och föda samt mata ett barn. 

Självklart kan känslan av att inte känna igen sig i sin kropp eller känna sig som sig själv påverka sexualiteten. Var snäll mot dig själv, ge dig tid till återhämtning och att känna det du känner.

Om du upplever att du inte återfår kontakt med kroppen eller har kritiska tankar och funderingar efter genomgången förlossning finns stöd att få, bland annat här på Ella kan du boka tid hos en psykolog. 

3. Hur mycket närhet är för mycket närhet?

En bebis närhetsbehov är oändligt. I magen är bebis varm och nära dygnet runt. Utanför magen är det inte alls lika trångt och mysigt och att vara nära en förälder hjälper till att reglera känslor och bidrar till trygghet. Du som förälder kan uppleva att det är påfrestande att alltid ha någon på din kropp och behovet av egentid ökar. Även om tid och lust finns kan det därför ändå vara så att bara tanken på närhet känns omöjlig. Här är det viktigt med kommunikation. Berätta för din partner hur du känner. Kanske kan ni hitta närhet och intimitet genom en stunds samtal eller annan aktivitet ni brukar trivas att göra tillsammans. Det kommer att återkomma tid och lust för fysiskt närhet igen!

4. Att vara orolig för hur det kommer kännas

Att ha sex första gången efter förlossningen kan vara nervöst. Det är inte ovanligt att vara lite orolig för hur det ska kännas. Speciellt om du under förlossningen fått en bristning och sytts i bäckenbotten. Som med alla fysiska aktiviteter efter graviditet och förlossning kan det vara bra att mjukstarta och stegra successivt. Jämför med om du ska återgå till löpning och inte har sprungit de senaste månaderna, då springer du inte milen-rundan allt vad du kan det första du gör. Vi kan ha samma approach när det gäller att återuppta sex. 

Det är viktigt att vara avslappnad och upphetsad. Kanske kan du börja med egensex för att verkligen kunna ta det i din takt och känna hur det känns att vara upphetsad och beröra vulva och vagina. Sex är inte enbart penetration, du och din partner kan börja med hångel, smek-sex och oral-sex. Kanske leder avvaktandet med penetration till ännu mer lust för när ni faktiskt känner er redo.

5. Min partners sexualitet

Även partnerns sexualitet kan påverkas av den omvälvande tid som graviditet och första tiden efter förlossningen är. Även här kan trötthet, tankar och känslor kring den nya föräldrarollen och brist på egentid påverka.

Sexlivet under småbarnstiden kommer inte att se likadant ut som det gjort tidigare och detta är viktigt att prata och kommunicera om. Våra behov av närhet och intimitet är heller inte exakt likadana, det var de antagligen inte innan ni fick barn heller. Att bara tillsammans uttala hur det känns kan vara hjälpsamt. Att dela med sig av att man saknar närheten men faktiskt inte vill eller orkar just nu kan göra att man slappnar av. 

Varför känns sexet inte som det ska?

Det finns flera orsaker till att omslutande samlag inte känns bra efter förlossningen, trots att lusten finns där. Här kommer en lista på sju möjliga orsaker och lösningar att prova!

1. Torra slemhinnor

Torra slemhinnor kan orsaka svidande smärta under och efter sex. De hormonella förändringarna som pågår i kroppen när man ammar är en bidragande orsak till detta.

→ Kommunicera med din partner. Stäm av att orsaken till torrheten inte beror på avsaknad av lust, och investera sedan i ett bra glidmedel.

→ Funkar det inte med glidmedel så kan du också prova en kur med lokal östrogenkräm som finns receptfritt på apoteket. Detta bidrar till att göra sköra och torra slemhinnor fuktiga och fylliga. Det finns inga risker med att använda östrogen lokalt. 

2. Ärrvävnad

Ärrvävnad efter stygn från bristningar kan orsaka smärta. Ärret och vävnaden runt omkring kan vara stram och orsaka smärta när det blir drag eller tryck i vävnaden.

→ Jobba med beröring av ärret och ärrmobilisering. Ärrmobilisering bidrar till att göra vävnaden mjuk och medgörlig och normalisera känseln. Läs hur du utför ärrmassage av vaginala ärr här!

3. Nervpåverkan

Nerverna i bäckenbotten påverkas också av uttänjning och tryck under förlossningen. Detta kan leda till att din känsel blir nedsatt eller att nerverna “felsignalerar” och säger att beröring som bara är mjuk och lätt gör ont.

→ Nerver återhämtar sig, men det är ofta hjälpsamt att faktiskt vara i området och beröra. Exempelvis kan egensex hjälpa, du kan ta det i ditt tempo och avbryta/pausa när du behöver. Beröring hjälper nerverna att återfå normal känsel.

4. Blod

Exempelvis kan stram och lite ojämn ärrvävnad orsaka skav vid penetration som precis som skavsår på andra ställen kan blöda. Det kan också vara ett granulom som orsakar blödningen.

→ Blöder du när du har sex så sök upp en gynekolog eller barnmorska. Är det exempelvis ett granulom så går det lätt att behandla.

5. Inkontinens

Att vara rädd för att läcka när man har sex kan påverka lusten.

→ Att läcka är vanligt första tiden efter förlossning. Ge återhämtningen lite tid och träna din bäckenbotten. Upplever du ingen förbättring av dina symptom 6-12 månader efter förlossningen så sök dig till en fysioterapeut eller gynekolog. 

6. Buktande slidväggar

Även buktande slidväggar är vanligt efter förlossning. Vävnaden i bäckenbotten töjs ut kraftigt och är försvagad efter graviditet och förlossning. Återhämtningstiden är cirka ett år. Oftast är det oproblematiskt att ha samlag med buktande slidväggar, men uttänjningen kan påverka hur sexet känns. 

→ Ge kroppen tid för återhämtning och träna upp styrka och funktion i bäckenbotten med hjälp av knipträning. Återstår problematiken trots detta ska du söka hjälp. Exempelvis hos fysioterapeut eller gynekolog. Vi på Ella hjälper dig gärna!

7. Muskelskada

Muskelskador kan göra det svårt att känna något alls, bidra till smärta eller att du inte kan få orgasm som du kunnat tidigare. Har du en muskelskada som inte är korrekt läkt kan du inte knipträna dig till förbättring. De första månaderna efter förlossningen är det svårt att bedöma musklerna i bäckenbotten då läkning och återhämtning fortfarande pågår. Den kroppsegna återhämtningen tar cirka ett år.

→ Upplever du ingen förbättring av dina symptom 6-12 månader efter förlossningen, sök vård.

Kom ihåg! Sex ska vara skönt och lustfyllt och det ska aldrig göra ont. Känner du dig osäker, har frågor eller har provat tipsen ovanför utan resultat så finns det mer hjälp att få. Välkommen att boka tid digitalt till en fysioterapeut på Ella för individuell rådgivning och behandling!

Om du behöver träffa någon fysiskt rekommenderar vi att du vänder dig till en fysioterapeut inriktad på kvinnohälsa eller en gynekolog.

Källor

Brubaker L, Handa VL, Bradley CS, Connolly A, Moalli P, Brown MB, Weber A; Pelvic Floor Disorders Network. Sexual function 6 months after first delivery. Obstet Gynecol. 2008 May;111(5):1040-4.

Fernando M. Sex efter förlossning. [Internet]. Stockholm: Baking Babies; 2019. [uppdaterad: 2019-05-19; citerad: 2024-04-14]. Hämtad från: https://bakingbabies.se/2019/03/05/sex-efter-forlossning/?cn-reloaded=1

Hinton L, Locock L, Knight M. Partner experiences of "near-miss" events in pregnancy and childbirth in the UK: a qualitative study. PLoS One. 2014 Apr 9;9(4):e91735.

Leeman L, Rogers R, Borders N, Teaf D, Qualls C. The Effect of Perineal Lacerations on Pelvic Floor Function and Anatomy at 6 Months Postpartum in a Prospective Cohort of Nulliparous Women. Birth. 2016 Dec;43(4):293-302.

Nakić Radoš S, Soljačić Vraneš H, Šunjić M. Sexuality during pregnancy: what is important for sexual satisfaction in expectant fathers? J Sex Marital Ther. 2015;41(3):282-93. 

Olsson A, Robertson E, Björklund A, Nissen E. Fatherhood in focus, sexual activity can wait: new fathers' experience about sexual life after childbirth. Scand J Caring Sci. 2010 Dec;24(4):716-25.

O'Malley D, Higgins A, Begley C, Daly D, Smith V. Prevalence of and risk factors associated with sexual health issues in primiparous women at 6 and 12 months postpartum; a longitudinal prospective cohort study (the MAMMI study). BMC Pregnancy Childbirth. 2018 May 31;18(1):196.

Ladda ner Ella
Senast uppdaterad:
April 10, 2024
Innehållet är granskat av:
Elinor Åred, leg. fysioterapeut på Ella.
Ladda ner appen och lär dig mer
Skanna koden med din mobilkamera för att ladda ner Ella från din App Store eller Google Play Store.
Lär dig mer om din hälsa
Var snäll mot dig själv tiden efter förlossningen
De första veckorna efter en förlossning kan kännas överväldigande med allt som...
Läs mer
8 tips vid förstoppning under och efter graviditet
Att vara hård i magen är ett vanligt förekommande problem. Svårigheter att tömma tarmen och beho...
Läs mer
Kaffe, te och energidryck – dietisten om koffein
Betyder verkligen plusset på stickan att du måste säga adjö till morgonkaffet? Ellas dietist Stin...
Läs mer
Hur får jag i mig tillräckligt med D-vitamin?
Vitamin D är livsviktigt för alla att få i sig för att kunna ta upp kalcium i kroppen, som behövs...
Läs mer
Allt du behöver veta om magmuskeldelning
Magmuskeldelning är något många gravida känner till och i många fall är ordet förknippat med oro...
Läs mer
Mental hälsa och träning – hur hänger det ihop?
Träning har många positiva effekter på vår hjärna, och det finns bra vetenskapliga belägg för trä...
Läs mer
Endometrios – hur kan jag få hjälp?
Endometrios är en sjukdom som drabbar upp till en av tio personer med livmoder i fertil ålder...
Läs mer
BORG-skalan och andra sätt att mäta träning
Att arbeta med träning som behandling kan ibland vara klurigt. Framförallt då det kommer till dos...
Läs mer
Visste du det här om klitoris?
Klitoris är ett organ med ett enda syfte: sexuell njutning! Trots detta är det många som inte vet...
Läs mer
6 tips från fysioterapeuten efter en kejsarfödsel
Kliar såret och gör magen ont så fort du skrattar eller ska ta dig ur sängen? Detta är vanligt ef...
Läs mer
Träningstips till dig som är nybörjare
Det kan kännas som ett stort steg att komma igång med träning om man är ovan, och egentligen behö...
Läs mer
Träning under graviditet – vad händer i kroppen?
Vad händer i kroppen och hur kan träning under graviditet förebygga risken för vanliga komplikati...
Läs mer
Fördelar med att träna under graviditeten
Genom fysisk aktivitet och träning kan vi förebygga risken för flera vanliga graviditetskomplikat...
Läs mer
Så kan du vara fysisk aktiv under graviditeten
Vill du veta mer om hur du kan träna och vara fysisk aktiv under gravidititeten? Rekommendationer...
Läs mer
Vad säger forskningen om träning under graviditet?
Länge fanns en föreställning om att träning under graviditet inte var bra för vare sig den gravid...
Läs mer
8 tips vid underlivssmärta efter förlossningen
Den första tiden efter förlossningen är det vanligt att känna sig mör i underlivet. Att helt undv...
Läs mer
Vad är PCOS – och vilken hjälp finns att få?
PCOS står för polycystiskt ovarialsyndrom och är en form av obalans av könshormonerna från...
Läs mer
Dietistens näringsguide till dig som ammar
Hur vet vi om vi får i oss tillräckligt med näringsämnen när vi ammar? Här listar Ellas dietist S...
Läs mer
DHA – den livsviktiga fettsyran
DHA är en omega 3-fettsyra som är viktig för både dig och ditt barn att få i sig. Det är därför v...
Läs mer
Dietisten om järn under och efter graviditet
Järn är en viktig mineral som alla människor behöver för bland annat blodbildning och transporter...
Läs mer
6 tips för att äta mer grönsaker, frukt & bär
Grönsaker, frukt och bär innehåller viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer och vätsk...
Läs mer
Vad kan jag som är gravid äta från julbordet?
Janssons frestelse, grönkål eller inlagd sill? På julbordet finns mycket för dig som är gravid ...
Läs mer
Myter om amning och träning
Har du fått höra att amning kan leda till bäckensmärta och att träning påverkar mjölkproduktionen?
Läs mer
Kvarstående bäckensmärta efter graviditeten
Att ha kvar bäckensmärta, tidigare kallat foglossning, efter förlossningen är påfrestande...
Läs mer
10 tips vid bäckensmärta (tidigare kallat foglossning)
Graviditetsrelaterad bäckensmärta, tidigare kallat “foglossning”, drabbar mer än hälften av alla ...
Läs mer
Kan bebisen höra från magen?
Skönsång i duschen eller ett samtal med en god vän över en fika. Hur låter det där inifrån magen?
Läs mer
10 råd till dig som nybliven förälder
Första tiden som förälder kan vara omvälvande och det är lätt att jämföra sig med andra, vilket k...
Läs mer
Dietistens tips vid graviditetsillamående
Finns det några kostråd som hjälper mot graviditetsillamående? Vi har frågat Ellas dietist Nadia!
Läs mer
Så hanterar du föräldraparadoxen
Psykologen Katarina Blom om de mysiga förväntningarna och den utmanande verkligheten.
Läs mer
Så kan du få hjälp vid urinläckage under graviditet
Urininkontinens under graviditeten är vanligt. Vad beror det på och vilken hjälp finns att få?
Läs mer
5 tips för skönare sex under graviditeten
Ellas fysioterapeut tipsar om sköna positioner och variationer som kan passa bra under graviditeten.
Läs mer
3 anledningar till gas- och avföringsläckage
Vad är analinkontinens och vilka sorter finns? Ella guidar dig genom olika sorters avföringsläckage.
Läs mer
Elin och Andrea: "Vi vet hur ofrivillig barnlöshet känns"
Elin och Andrea, grundare av Bumpy, delar sina personliga erfarenheter av ofrivillig barnlöshet...
Läs mer
Bäckensmärta – ofarligt men värt att ta på allvar
Bäckensmärta, även kallat foglossning, är ett av de vanligaste besvären under graviditeten.
Läs mer
Guide för vegetarisk kost vid graviditet och amning
Äter du vegetarisk eller vegansk kost under graviditet eller om du ammar? Ellas dietist guidar dig!
Läs mer
Folsyra före, under och efter graviditet – vad gäller?
Alla kvinnor som planerar, försöker eller kan tänkas bli gravida inom de närmsta månaderna rekomm...
Läs mer
Hemorrojder – vanligt under och efter graviditet
Varför är hemorrojder vanligt under graviditet och efter förlossning, och vad går att göra åt det?
Läs mer
Smärta i handlederna? Fysioterapeutens 6 tips!
Smärta i tumme eller handled från barnvagnspromenader och att bära bebis? Få smarta tips och råd!
Läs mer
Tips och råd för en bekvämare matningsstund
Får du ont i kroppen av att amma eller flaskmata din bebis? Ella och Knodd ger bekväma tips och råd!
Läs mer
Nyckelhålet – enkel vägledning i matbutiken
Det behöver inte vara krångligt att göra hälsosamma val i matbutiken. Kika efter Nyckelhålet!
Läs mer
Fiskguide för dig som är gravid eller ammar
Vilken fisk går bra att äta och inte under graviditet och amning? Ellas dietist Stina guidar dig!
Läs mer
Alkoholfri dryck och alkohol i mat – guide för gravida
Kan man äta mat som tillagats med alkohol under graviditeten? Ellas leg. dietist Stina guidar dig!
Läs mer
Kan jag äta lakrits under graviditeten?
Så mycket lakrits kan du äta som gravid utan att vara orolig över för höga doser glycyrrhizinsyra.
Läs mer
Ostguide för dig som är gravid
Vilka ostar kan jag äta under graviditeten och vilka sorter ska jag undvika? Ella har svaren!
Läs mer
Ångest vid amning – vad är D-MER?
Ångest och oro vid amning kan bero på något som kallas D-MER. Ellas psykolog Rebecca berättar mer!
Läs mer
Packa BB-väskan – den ultimata checklistan
Är det dags att packa BB-väskan? Här kommer våra bästa tips på vad du kan packa med.
Läs mer
Så minskar du risken att smittas av listeria
Vad är säkert att äta och vad bör du undvika under graviditeten? Ellas dietist Stina guidar dig!
Läs mer
Toxoplasma i livsmedel – guide under graviditeten
I vilka livsmedel finns parasiten toxoplasma, och hur kan du göra för att minska risken att smittas?
Läs mer
Jag kissar på mig när jag nyser, vad kan jag göra?
Efter förlossningen är det vanligt att läcka urin. Ellas fysioterapeut Elinor berättar mer!
Läs mer
Så kan du hantera oro under och efter graviditet
Ellas psykolog ger dig tips för att hantera oro under graviditeten och tiden efter födseln.
Läs mer
Förlossningsdepression – tips och råd från psykologen
Vad är förlossningsdepression och vilka är de vanligaste symtomen? Ellas psykolog Rebecca berättar!
Läs mer
6 saker på julbordet att ha koll på under graviditeten
Vad behöver du som är gravid undvika eller vara extra noga med? Ellas dietist Stina guidar dig!
Läs mer
Vad är bäckenbotten och hur tränar man den?
Hur tränar man bäckenbotten och vad är egentligen ett knip? Ellas fysioterapeut Elinor Åred svarar.
Läs mer
Fjärde trimestern – för bebis och mamma
De första tre månaderna efter födseln kallas fjärde trimestern. Vad betyder det för mamma och barn?
Läs mer
Ärrmassage av vaginala ärr – steg för steg
Visste du att forskning visar att ärrmassage kan minska smärta och obehag från vaginala ärr?
Läs mer
Fysioterapeuten visar – så använder du bäckenbälte
Om du besväras av bäckensmärta, även kallat foglossning, kan ett bäckenbälte hjälpa. Se hur!
Läs mer
Kalcium under graviditet och amning
Ellas dietist Nadia tipsar dig hur du får i dig tillräckligt med kalcium under och efter graviditet.
Läs mer
Förlossningsbristningar – vad betyder graderna?
Ellas fysioterapeut inriktad på kvinnohälsa förklarar förlossningsbristningar grad 1 till 4.
Läs mer
Återgång till löpning efter graviditet
När kan man börja springa efter en graviditet? Bli guidad i trygg och säker återgång till löpning.
Läs mer
Går det att motverka vaginala bristningar?
Ellas fysioterapeut Elinor guidar dig i vad som kan påverka bristningar vid vaginal förlossning.
Läs mer
Mellangårdsmassage inför förlossning – så här gör du
Vad är mellangårdsmassage, vad säger senaste forskningen om dess effekter och hur gör man?
Läs mer
Fullkorn – bra näring under graviditet och amning
Ellas dietist Nadia tipsar dig om hur du kan äta mer fullkorn under graviditet och om du ammar.
Läs mer
Kött och chark under graviditeten
Vad är viktigt att tänka på kring kött och chark när du är gravid? Ellas dietist Stina guidar dig.
Läs mer
Behöver jag äta för två under graviditeten?
Hur mycket mat behöver jag äta när jag är gravid? Ska jag "äta för två"? Ellas dietist Stina svarar.
Läs mer
Linnea: "Jag kände inte den där omedelbara kärleken"
Linnea delar sin personliga berättelse om kärleken till sin son, som växte fram med tiden.
Läs mer
Förstoppning – ett vanligt besvär under graviditet
Hur vanligt är förstoppning under graviditet och vad beror det på? Ellas fysioterapeut berättar!
Läs mer
Så vet du att du är förstoppad
Hur vet jag att jag är förstoppad och hur ofta är det normalt att bajsa egentligen?
Läs mer
Träning och fysisk aktivitet vid förstoppning
Vad säger forskningen om vilka effekter fysisk aktivitet kan ha för att behandla förstoppning?
Läs mer
Bajståget – vad behöver fungera när vi ska bajsa?
Vad bajståget är och varför det är så viktigt att hoppa på bajståget när det går?
Läs mer
Toalettergonomi – för att underlätta toalettbesöket
Vad kan vara särskilt bra att tänka på för att underlätta toalettbesöken under och efter graviditet?
Läs mer
Bristolskalan – har du koll på ditt bajs?
Vad är det som gör bajset hårt eller mjukt? Ella guidar dig i Bristolskalans sju olika typer.
Läs mer
Därför hjälper fibrer vid förstoppning
Ellas dietist Nadia delar med sig av kostråd och vardagstips som kan hjälpa dig vid förstoppning.
Läs mer
Recepttips till dig som besväras av hård mage
Så kan du optimera fiberintaget från morgon till kväll med dietistens supergoda, fiberrika recept!
Läs mer
Jod under graviditet och amning
Under graviditet och amning har du ett ökat behov av jod. Ellas dietist tipsar hur du får i dig jod!
Läs mer
Elisabeth: "Graviditeten blev inte som alls jag tänkt mig"
Hon drabbades av bäckensmärta redan i graviditetsvecka 15. Läs Elisabeths personliga berättelse!
Läs mer
5 tips vid ländryggssmärta under graviditet
Ellas fysioterapeut ger tips och råd till dig som besväras av smärta i ländryggen under graviditet.
Läs mer
Mina: "Jag låtsades som att allting var okej"
För Mina var fjärde trimestern en berg-och-dalbana av känslor. Läs hennes personliga berättelse här!
Läs mer
Hur tidigt är det normalt att ha sex efter förlossningen?
När kan man ha sex igen efter graviditeten och vad är viktigt att tänka på? Ella guidar dig!
Läs mer
Är det säkert att ha sex under graviditeten?
Kan omslutande samlag vara farligt för fostret? Och vad gör man om sex känns smärtsamt? Ella svarar!
Läs mer
Sex och lust efter förlossningen
Sex efter förlossningen kan väcka många frågor, funderingar och känslor. Ella guidar dig!
Läs mer
Så kan du få hjälp från olika vårdyrken vid PCOS
Hur kan en dietist, fysioterapeut och psykolog hjälpa dig som har PCOS? Här får du veta just det!
Läs mer
Ärrmassage efter kejsarsnitt – så här gör du
Ett kejsarsnitt består av ärrvävnad, som är en fibrös vävnad som är uppbyggt av kollagen precis s...
Läs mer
Packa BB-väskan inför kejsarsnitt – allt du behöver
Det kan vara klurigt att veta vad du ska ta med dig till BB inför en kejsarfödsel. Här kommer någ...
Läs mer