Vitamin D är livsviktigt för alla att få i sig för att kunna ta upp kalcium i kroppen, som behövs för att kunna bilda tänder och skelett. Här berättar Stina, leg. dietist, om hur du får i dig vitamin D – och när tillskott behövs.
Vi får i oss vitamin D på två olika sätt: dels så bildas det i huden med hjälp av solens strålar, dels får vi i oss det via vissa livsmedel. Från solen får vi dock bara tillräckligt med vitamin D under månaderna maj-augusti, övriga månaderna på året så står inte solen tillräckligt högt. Därför är vitamin D från maten extra viktigt årets övriga månader.
Vitamin D hittar du främst i fet fisk som lax, sill och makrill och berikade mjölkprodukter, matfettsblandningar, oljor och växtbaserade mjölkprodukter (t.ex. havredryck). Du ser på förpackningen av en växtbaserad dryck om den är berikad med D-vitamin.
Om du varken äter fet fisk eller livsmedel berikade med vitamin D behöver du ta tillskott av vitamin D. För dig som har heltäckande klädsel när du vistas utomhus under sommarhalvåret eller för dig som knappt är utomhus så behöver du också ta tillskott av vitamin D. Rekommenderat dagligt intag är då 10 mikrogram. Men det bästa är om du kan få i dig vitamin D via maten då maten bidrar med andra viktiga näringsämnen också.
Källor
Livsmedelsverket. Hur får jag i min tillräckligt med näring? [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2022-05-25; citerad 2022-11-29]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida/hur-far-jag-tillrackligt-med-naring#D-vitamin