Guide för vegetarisk kost vid graviditet och amning

Det går fint att äta vegetariskt och även helt veganskt under graviditeten och vid amning, men det krävs lite mer kunskap kring var du hittar all näring som din kropp behöver. Eftersom att alla eller många livsmedel från djurriket utesluts så behöver näringen därifrån ersättas med annat från växtriket, och då finns det vissa saker som är särskilt viktigt att tänka på, säger Stina Algulin, leg. dietist på Ella.

Vitaminer och mineraler att ta hänsyn till

Järn, vitamin D, kalcium, B12, jod och omega 3-fettsyran DHA är näringsämnen som är särskilt viktiga att tänka på för dig som äter större delen från växtriket. Här nedan kommer tips på hur du får i dig det via helt eller delvis växtbaserad mat. 

Baljväxter och fullkorn

Baljväxter som olika bönor, linser, kikärtor m.m. är viktiga källor till näring för dig som äter växtbaserat. De innehåller bland annat järn, protein, fibrer och zink. Ät baljväxter i någon form varje dag för att täcka ditt näringsbehov. Det kan t.ex. vara tofu, hummus, linsgrytor, falafel, sojafärs och andra sojaprodukter, ärtor och bönor i sin naturliga form med mera. 

Även fullkornsprodukter är en viktig källa till näring för dig som äter växtbaserat. Fullkornsprodukter ger dig bland annat järn, folat, kalium, magnesium och vissa antioxidanter. Välj därför i första hand alltid fullkornsvarianter av bröd, knäckebröd, müsli, flingor, pasta osv för att få i dig massa viktig näring. Vanliga havregryn är också fullkorn och därför toppen att t.ex. göra gröt på. De ”vita” produkterna som inte innehåller fullkorn innehåller tyvärr inte alls lika mycket näring, men går såklart bra att äta ibland också. 

Mjölkprodukter eller växtbaserade alternativ

Rekommendationen under graviditet och vid amning är att äta eller dricka 3-5 dl mjölk, yoghurt, fil eller växtbaserad motsvarighet varje dag för att få i dig viktiga näringsämnen som bl.a. kalcium och vitamin D. Om du väljer växtbaserade alternativ till mjölkprodukter så är det extra viktigt att välja de varianter som är berikade med vitamin D, B12, kalcium och riboflavin. Ekologiska varianter av växtbaserade mjölkprodukter är inte alltid berikade, välj därför inte dem. Läs på förpackningen för att säkerhetsställa att du får i dig den näring du behöver. Om du gör egen växtbaserad dryck så måste du få i dig vitamin D, kalcium, B12 från annan mat eller kosttillskott.

Rapsolja som matfett

Använd gärna rapsolja eller matfettsblandningar och margariner som är baserade på rapsolja i din matlagning och på mackan. Rapsolja är nämligen ett av få livsmedel från växtriket som kan ge dig omega 3 fettsyror. Omega 3-fettsyran DHA är särskilt viktig att få i sig både under graviditeten och om man ammar, för fostrets och bebisens utveckling av hjärnan och synen. I rapsolja finns omega 3-fettsyran alfa-linolensyra som delvis kan omvandlas till DHA i kroppen. Bäst källa till DHA är annars fet fisk som makrill, sill och lax. För dig som inte vill äta fisk är det därför extra viktigt att välja rapsolja som matfett. Även valnötter, linfröolja och ägg innehåller lite omega 3 fett som delvis kan omvandlas till DHA i kroppen. Det är dock osäkert hur effektiv omvandlingen är från dessa livsmedel. Därför kan det vara bra för den som inte äter fet fisk att ta ett tillskott med algolja eller fiskolja som innehåller DHA. Ett tillskott ska då ge dig 200 milligram per dag, mer än så behövs inte, kolla på förpackningen.

Tips för ett bättre järnupptag

Järn från växtriket hittar vi i fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt, baljväxter som linser, bönor och ärter och även gröna bladgrönsaker. Järn i vegetabiliska livsmedel är dock svårare för kroppen att ta upp än järn från animaliska livsmedel. Men genom att äta något livsmedel som innehåller vitamin C i kombination med ett järninnehållande livsmedel så kan upptaget av järn i kroppen underlättas. De flesta grönsakerna, frukterna och bären innehåller vitamin C. Du kan till exempel lägga paprikaskivor på fullkornsmackan, bär på havregrynsgröten eller servera en vitkålssallad till linsgrytan. Ta helt enkelt för vana att alltid äta grönsaker, frukt eller bär till måltiden så ger du kroppen bättre förutsättningar för att ta upp järnet från maten. 

Det finns också faktorer som kan försämra upptaget av järn från växtriket. Bland annat polyfenoler som finns i te, kaffe, och vissa örttéer. Tar därför för vana att inte dricka kaffe och te i samband med måltid eller direkt efter. Även fytinsyra som finns i spannmål, nötter och baljväxter kan minska upptaget av järn. Fytinsyra bryts delvis ner vid till exempel surdegsbakning, långtidsjäsning och skållning samt även vid groddning av baljväxter och frön. Därför är det till exempel lättare för kroppen att ta upp järnet från ett surdegsbakat fullkornsbröd. Ett högt intag av kalcium i måltiden kan också minska upptaget av järn. 

Ditt järnvärde ska följas upp hos din barnmorska och du får där råd om du behöver ta järntillskott eller inte. 

Viktigt med B12

Vitamin B12 behövs för att bilda blodkroppar och för att utveckla barnets nervsystem. Det är därför mycket viktigt att få i sig en tillräcklig mängd av vitaminet. För gravida är rekommendationen att få i sig 2 mikrogram per dag och om du ammar är rekommendationen 2,6 mikrogram per dag.

Vitamin B12 hittar du i animaliska produkter som ägg, fisk, kött och mjölkprodukter. Tyvärr finns inte vitamin B12 i vegetabiliska livsmedel och därför är det väldigt viktigt för dig som äter växtbaserad kost att äta en tillräcklig mängd av produkter som är berikade med vitamin B12 eller ta tillskott. Även om du äter mjölkprodukter och ägg så kan tillskott behövas.

Jodberikat salt

Jod finns främst i fisk, skaldjur, mjölkprodukter och ägg. Därför är det extra viktigt för dig som inte äter det att välja jodberikat salt. Färdigmat, halvfabrikat och en del flingsalter, örtsalter och mineralsalter innehåller inte jod. Kolla på förpackningen för att säkerhetsställa att du får i dig jod från saltet du äter. Du behöver inte salta extra, det är bara små mängder som behövs. 3-4 gram joderat salt ger dig ditt dagsbehov av jod. 

Källor

Livsmedelsverket. Hälsosamma matvanor- råd till gravida och ammande [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2020. [citerad 2023-08-08]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2020/l-2020-nr-08-halsosamma-matvanor-under-graviditet-och-amning.pdf 

Livsmedelsverket. Vegokunskap för gravida och ammande [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2022-05-25; citerad 2023-08-08]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida/vegokunskap-for-gravida-ammande  

Livsmedelsverket. Hur får jag tillräckligt med näring? [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [senast granskad 2022-05-25; citerad 2023-08-08] Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/ammande/ammande-hur-far-jag-tillrackligt-med-naring#DHA,_ett_omega-3-fett

Få vård och rådgivning
Senast uppdaterad:
August 9, 2023
Innehållet är granskat av:
Stina Algulin, leg. dietist på Ella.
Få vård och rådgivning
Skanna koden med din mobilkamera för att ladda ned Ella från din App Store eller Google Play Store.
Lär dig mer om din hälsa
January 3, 2023
Var snäll mot dig själv tiden efter förlossningen
De första veckorna efter en förlossning kan kännas överväldigande med allt som...
Läs mer
March 3, 2023
5 tips vid förstoppning under och efter graviditet
Att vara hård i magen är ett vanligt förekommande problem. Svårigheter att tömma tarmen och beho...
Läs mer
March 3, 2023
Kaffe, te och energidryck – dietisten om koffein
Betyder verkligen plusset på stickan att du måste säga adjö till morgonkaffet? Ellas dietist Stin...
Läs mer
December 2, 2022
Hur får jag i mig D-vitamin?
Vitamin D är livsviktigt för alla att få i sig för att kunna ta upp kalcium i kroppen, som behövs...
Läs mer
December 8, 2022
Allt du behöver veta om magmuskeldelning
Magmuskeldelning är något många gravida känner till och i många fall är ordet förknippat med oro...
Läs mer
December 6, 2022
Mental hälsa och träning – hur hänger det ihop?
Träning har många positiva effekter på vår hjärna, och det finns bra vetenskapliga belägg för trä...
Läs mer
April 19, 2023
Endometrios – hur kan jag få hjälp?
Endometrios är en sjukdom som drabbar upp till en av tio personer med livmoder i fertil ålder...
Läs mer
November 18, 2022
BORG-skalan och andra sätt att mäta träning
Att arbeta med träning som behandling kan ibland vara klurigt. Framförallt då det kommer till dos...
Läs mer
November 18, 2022
Visste du det här om klitoris?
Klitoris är ett organ med ett enda syfte: sexuell njutning! Trots detta är det många som inte vet...
Läs mer
November 21, 2022
6 tips efter en kejsarfödsel
Kliar såret och gör magen ont så fort du skrattar eller ska ta dig ur sängen? Detta är vanligt ef...
Läs mer
December 2, 2022
Träningstips till dig som är nybörjare
Det kan kännas som ett stort steg att komma igång med träning om man är ovan, och egentligen behö...
Läs mer
November 18, 2022
Träning under graviditet – vad händer i kroppen?
Vad händer i kroppen och hur kan träning under graviditet förebygga risken för vanliga komplikati...
Läs mer
December 6, 2022
Fördelar med att träna under graviditeten
Genom fysisk aktivitet och träning kan vi förebygga risken för flera vanliga graviditetskomplikat...
Läs mer
November 18, 2022
Så kan du vara fysisk aktiv under graviditeten
Vill du veta mer om hur du kan träna och vara fysisk aktiv under gravidititeten? Rekommendationer...
Läs mer
December 8, 2022
Vad säger forskningen om träning under graviditet?
Länge fanns en föreställning om att träning under graviditet inte var bra för vare sig den gravid...
Läs mer
November 18, 2022
8 tips vid underlivssmärta efter förlossningen
Den första tiden efter förlossningen är det vanligt att känna sig mör i underlivet. Att helt undv...
Läs mer
December 6, 2022
Vad är PCOS?
PCOS står för polycystiskt ovarialsyndrom och är en form av obalans av könshormonerna från äggsto...
Läs mer
December 2, 2022
Dietistens näringsguide till dig som ammar
Hur vet vi om vi får i oss tillräckligt med näringsämnen när vi ammar? Här listar Ellas dietist S...
Läs mer
December 2, 2022
DHA – den livsviktiga fettsyran
DHA är en omega 3-fettsyra som är viktig för både dig och ditt barn att få i sig. Det är därför v...
Läs mer
December 2, 2022
Dietisten om järn under och efter graviditet
Järn är en viktig mineral som alla människor behöver för bland annat blodbildning och transporter...
Läs mer
December 8, 2022
4 tips för att äta mer grönsaker, frukt & bär
Grönsaker, frukt och bär innehåller viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer och vätsk...
Läs mer
December 15, 2022
Vad kan jag som är gravid äta från julbordet?
Janssons frestelse, grönkål eller inlagd sill? På julbordet finns mycket för dig som är gravid ...
Läs mer
January 30, 2023
Myter om amning och träning
Har du fått höra att amning kan leda till bäckensmärta och att träning påverkar mjölkproduktionen?
Läs mer
January 30, 2023
Kvarstående bäckensmärta efter graviditeten
Att ha kvar bäckensmärta, tidigare kallat foglossning, efter förlossningen är påfrestande...
Läs mer
January 30, 2023
10 tips vid bäckensmärta (tidigare kallat foglossning)
Graviditetsrelaterad bäckensmärta, tidigare kallat “foglossning”, drabbar mer än hälften av alla ...
Läs mer
January 30, 2023
Kan bebisen höra från magen?
Skönsång i duschen eller ett samtal med en god vän över en fika. Hur låter det där inifrån magen?
Läs mer
January 30, 2023
10 råd till dig som nybliven förälder
Första tiden som förälder kan vara omvälvande och det är lätt att jämföra sig med andra, vilket k...
Läs mer
January 30, 2023
Dietistens tips vid graviditetsillamående
Finns det några kostråd som hjälper mot graviditetsillamående? Vi har frågat Ellas dietist Nadia!
Läs mer
April 19, 2023
Så hanterar du föräldraparadoxen
Psykologen Katarina Blom om de mysiga förväntningarna och den utmanande verkligheten.
Läs mer
April 19, 2023
Så kan du få hjälp vid urinläckage under graviditet
Urininkontinens under graviditeten är vanligt. Vad beror det på och vilken hjälp finns att få?
Läs mer
May 12, 2023
5 tips för skönare sex under graviditeten
Ellas fysioterapeut tipsar om sköna positioner och variationer som kan passa bra under graviditeten.
Läs mer
April 19, 2023
3 anledningar till gas- och avföringsläckage
Vad är analinkontinens och vilka sorter finns? Ella guidar dig genom olika sorters avföringsläckage.
Läs mer
May 19, 2023
Elin och Andrea: "Vi vet hur ofrivillig barnlöshet känns"
Elin och Andrea, grundare av Bumpy, delar sina personliga erfarenheter av ofrivillig barnlöshet...
Läs mer
June 7, 2023
Bäckensmärta – ofarligt men värt att ta på allvar
Bäckensmärta, även kallat foglossning, är ett av de vanligaste besvären under graviditeten.
Läs mer
August 9, 2023
Guide för vegetarisk kost vid graviditet och amning
Äter du vegetarisk eller vegansk kost under graviditet eller om du ammar? Ellas dietist guidar dig!
Läs mer
August 9, 2023
Folsyra före, under och efter graviditet – vad gäller?
Alla kvinnor som planerar, försöker eller kan tänkas bli gravida inom de närmsta månaderna rekomm...
Läs mer
September 24, 2023
Hemorrojder – vanligt under och efter graviditet
Varför är hemorrojder vanligt under graviditet och efter förlossning, och vad går att göra åt det?
Läs mer
September 24, 2023
Smärta i handlederna? Fysioterapeutens 6 tips!
Smärta i tumme eller handled från barnvagnspromenader och att bära bebis? Få smarta tips och råd!
Läs mer
September 24, 2023
Tips och råd för en bekvämare matningsstund
Får du ont i kroppen av att amma eller flaskmata din bebis? Ella och Knodd ger bekväma tips och råd!
Läs mer
January 3, 2023
Ärrmassage efter kejsarsnitt – så här gör du
Ett kejsarsnitt består av ärrvävnad, som är en fibrös vävnad som är uppbyggt av kollagen precis s...
Läs mer
November 18, 2022
Packlista inför kejsarfödsel
Det kan vara klurigt att veta vad du ska ta med dig till BB inför en kejsarfödsel. Här kommer någ...
Läs mer