Vad är analinkontinens och vilka sorter finns det? Ella guidar dig genom olika sorters avföringsläckage samt åtgärder för de olika sorterna. Om du besväras av analinkontinens är det viktigt att du direkt tar kontakt med vården för att få rätt individuell hjälp.
Analinkontinens definieras som ofrivilligt läckage av antingen gas eller avföring, både med fast och lös konsistens. Analinkontinens är ett symtom och inte en sjukdom.
Det finns flera orsaker till analinkontinens och vaginal förlossning är en riskfaktor. Förlossningsskador så som bristningar i sfinktrarna eller nervskador som uppstått i samband med förlossningen kan leda till analinkontinens. Oavsett vilken typ av avföringsläckage du har är det viktigt att du får kostråd, tarmtömningsråd samt strävar efter regelbunden avföring med bra avföringskonsistens. Har du behov av hjälpmedel så ska det förskrivas.
Trängningar kallas även urgency och är ett ”snabbt påkommet och tvingande behov av att tömma tarmen”. Du måste hitta en toalett NU för att inte läcka. Trängningsläckage innebär att du läcker avföring i samband med en akut trängning från tarmen. Detta kan bland annat bero på nedsatt styrka i den yttre anal sfinktern samt ökad eller minskad känslighet i rectum.
Behandlingen mot trängningsläckage kan se ut på olika sätt. Knipträning, sensibilitetsträning samt att träna på att kunna hålla emot trängningarna kan vara åtgärder som finns med.
Ett passivt läckage innebär nedsmutsning av underkläder eller skydd med slem eller avföring och är ett litet läckage som du kanske inte alltid känner av. Detta kan bero på flera orsaker där följden blir att det är svårt att tömma tarmen.
En bra regel är ”en tom tarm läcker inte”, och en första åtgärd kan vara att se till att tarmen töms ordentligt. Om du har hård avföring som finns kvar i tarmen kan det ge upphov till läckage. Tarmtömningsråd, kostråd, bulkmedel och vattenlavemang kan hjälpa.
Ett postdefekatoriskt läckage är ett läckage som uppkommer efter att du tömt tarmen. Det kan bland annat bero på ofullständig tarmtömning, ett framfall eller skada på den inre ringmuskeln som gör att den inte sluter sig.
Behandlingupplägget är nu samma som vid passiva läckage. Du kan även prova att torka dig lite mer försiktigt, med t.ex. en våtservett efter toalettbesök så att du inte stimulerar ringmuskeln för mycket. Du kan även prova knipa några gånger efter att du torkat dig.
Referenser
Dahlberg M, Gylin M, Westling E, Häggqvist S, Sonesson A-C. Riktlinjer för analinkontinens. (2012).