De första veckorna efter en förlossning kan kännas överväldigande med allt som det nya livet som mamma för med sig. Kroppen arbetar för fullt med att återhämta sig och det är lätt att glömma bort att vara ödmjuk mot sin kropp och allt den precis har gått igenom. Här delar vi med oss av fem saker som förhoppningsvis kan vara lugnande och betryggande att ha med sig i tanken den där allra första tiden efter förlossningen.
En förlossning är en stor påfrestning för bäckenbotten, dess strukturer och muskulatur. När barnet passerar i förlossningskanalen innebär det tryck på flera delar i bäckenet, bland annat de bakre bäckenlederna, symfysen samt ligament och blås- och tarmkanal. Muskulaturen i bäckenbotten tänjs ut mer än 300% under utdrivningsskedet. Det är väldigt individuellt hur efterförloppet av detta upplevs men det är mycket vanligt att man upplever svullnad och smärta i underlivet första tiden efter förlossningen. Om du dessutom fått en bristning eller blivit klippt finns det också stygn och dess läkning som bidrar till smärta och obehag.
Det är bra att ha lite is i magen första veckorna efter förlossningen. Att inte känna igen kroppen och att inte ha kontroll över funktioner som vi brukar är obehagligt och kan lätt leda till panik. Men de första veckorna är det väldigt vanligt att vi läcker urin, fisar och avföring. Bli inte rädd – det kommer bli bättre!
Vi ska dock inte acceptera detta som något “nytt normalt”. Du ska uppleva en förbättring vecka för vecka. Exempelvis ska vecka 3 efter förlossningen känns bättre än vecka 1. De åtta första veckorna är det normalt att läcka lite, känna tyngdkänslor i bäckenbotten, känna att kroppen känns lite stel och konstig efter uppresning vid en stunds stillasittande och även ömhet i rygg och nacke. Upplever du att förbättringen uteblir eller avstannar bör du söka vård, till exempel hos en av fysioterapeuterna här på Ella eller hos din barnmorska eller gynekolog.
Glöm inte heller att vara snäll mot dig själv och ta stöd av personer i din omgivning! Kroppen har presterat något fantastiskt mycket! Både under nio månader som gravid men också under hela förlossningen. De första månaderna sker mycket återhämtning. Vävnader ska läka, bli fasta och återfå hållfasthet igen, organ ska läka och hitta tillbaks till sin plats. Stora hormonomställningar sker också vilket påverkar oss både fysiskt och mentalt samtidigt som vi nu har en ny liten människa att lära känna och ta hand om. Då vi inte ser allt som pågår på insidan av kroppen är det lätt att glömma bort att det sker. När vi pratar om psykisk ohälsa brukar vi ibland jämföra med att hade det varit ett brutet ben hade det synts tydligare och både vi själva och omgivningen hade automatiskt sänkt kraven. Den analogin går att applicera på postpartum-tiden.
Kom ihåg att din kropp jobbar dygnet runt med att läka och återhämta sig och att du inte är “bara” att du tagit dig igenom dagen utan att gjort massa aktiviteter. Och att vanliga sysslor som att gå upp till övervåningen, tömma diskmaskinen eller hänga tvätten är utmanande just nu och inte något som kroppen kan hjälpa dig att göra bara i förbifarten. Att du är tröttare än vanligt och inte “presterar” som vanligt i hushållet är inte konstigt. Försök att sänka kraven, ta hjälp av partner och omgivning och låt kroppen få koncentrera sig på läkning och återhämtning genom att ge den möjlighet till vila.
Ta hand om dig!
Källor
Fernando M, Winblad L. Mammaroll & snippkontroll: du och din kropp året efter förlossningen. Fri Tanke: Stockholm; 2018.
Emma R M. Gravidkraft: hälsa genom rörelse och träning. Balkong förlag: Stockholm; 2017.