Elin och Andrea: "Vi vet hur ofrivillig barnlöshet känns"

Elin och Andrea berättar om sina personliga upplevelser av ofrivillig barnlöshet. De två vännerna grundade det sociala communityt Bumpy för att stötta personer som brottas med fertilitetsproblem – och bryta stigmat kring ofrivillig barnlöshet.

Idag går 1 av 6 par igenom infertilitet och var fjärde graviditet slutar i ett missfall. WHO uppskattar att runt 186 miljoner människor är ofrivilligt barnlösa världen över och fertilitetsproblem beror lika ofta på faktorer på den manliga sidan som på den kvinnliga sidan, men tyvärr lyfts det ofta i media som ett “kvinnoproblem".

Under de senaste åren har det dock börjat pratas mer öppet om manlig infertilitet och forskning visar att under de senaste 40 åren har mäns spermakvalitet sjunkit med 50%. De främsta anledningarna till den sjunkande spermakvaliteten anses vara osunda levnadsvanor som övervikt, ökat alkoholintag och rökning men även att män i allt större utsträckning utsätts för hormonstörande ämnen än tidigare. 

Det är också ett faktum att de flesta av de som går igenom ofrivillig barnlöshet upplever socialt utanförskap, fysiska problem, ekonomisk stress, depression eller ångest.

Vilka är Elin och Andrea?

Elin och Andrea är grundare av Bumpy, en app som gör det lättare att välja fertilitetsklinik samtidigt som vi erbjuder ett community för alla som har funderingar kring eller går igenom ofrivillig barnlöshet.

— Efter år av missfall, sprutor, mediciner, IVF och operationer vet vi den hårda vägen hur det känns att gå igenom ofrivillig barnlöshet. Framförallt vet vi hur det känns att vara mitt i resan utan att ha nått sitt mål och känna känslor av hopplöshet, ensamhet och utanförskap. För det är precis där vi befinner oss just nu, mitt i resan utan att veta när den tar slut, berättar Elin och Andrea.

 Elin och hennes man har en 10 år lång historia av ofrivillig barnlöshet bakom sig, med många missfall, utomkvedshavandeskap och IVF både i Sverige och utomlands.

Andrea visste tidigt att hennes väg till föräldraskap aldrig skulle vara enkel och att hon skulle behöva gå igenom utmaningar utöver det vanliga för att uppfylla hennes dröm om att en dag bli mamma. Idag föds 1 av 4500 kvinnor, precis som Andrea, utan livmoder fast med fungerande äggstockar. Andrea var en av de första i världen att få en livmoder transplanterad från en avliden donator, trots en lyckad transplantation är Andrea idag tillbaka på ruta ett efter många svåra komplikationer som följde efter transplantationen. 

— Det har varit en otroligt fysiskt och psykiskt påfrestande resa och i perioder har det känts som att allt i livet kretsat kring infertilitet, missfall och IVF. De upplevde också att det var svårt att hitta andra som går igenom liknande problem och behandlingar och att de inte hade någon att dela sina upplevelser med. Just detta ledde dem till att vi startade appen Bumpy, en plattform som gör det enkelt att komma i kontakt med andra i liknande situationer, berättar Elin och Andrea.

Med Bumpy vill de också göra det enklare att välja klinik och behandling beroende på användarens personliga preferenser. Om du ska välja hotell eller restaurang inför en kommande semesterresa finns det mängder av plattformar med utlåtande, rankingar och information att välja mellan. Men om du ska gå igenom en fertilitetsbehandling, som ofta är otroligt påfrestande både fysiskt, psykiskt och ekonomiskt så är du utlämnad till att göra din egna research helt utan möjligheter att jämföra de olika alternativen. Det här vill Elin och Andrea ändra på.

Ofrivillig barnlöshet, ensamhet och utanförskap

Infertilitet och fertilitetsbehandlingar bär med sig ensamhet, utanförskap, ständig osäkerhet och mycket väntan.

— Många vi pratar med, som går igenom fertilitetsproblem, upplever en känsla av ensamhet och utanförskap när de runt omkring bildar familj och “går vidare” i livet medan de själva står kvar på samma ställe. Många säger att det plötsligt känns som ett “vi” och “de”. Vänner som tidigare funnits där slutar höra av sig, det blir obekväm stämning när någon ska berätta att de är gravida och man får allt färre inbjudningar till barnkalas eller babyshowers, berättar Elin.

— Det är så klart otroligt svårt att förstå hur det är att gå igenom ofrivillig barnlöshet om man inte har upplevt det själv, men det största problemet är att det är så tabubelagt. Det komplicerar det både för den som går igenom problemen personligen men även för de som står nära någon som är ofrivilligt barnlös. Många är rädda för att säga något olämpligt eller göra fel och undviker därför ämnet eller till och med undviker den som går igenom svårigheter, och det aldrig ett bra alternativ, säger Andrea.

5 tips på hur du kan stötta någon vid ofrivillig barnlöshet

Det kan självklart vara väldigt individuellt hur man föredrar att få support från sina nära. Men här kommer några bra förslag från Elin och Andrea hur du kan stötta någon du känner som går igenom ofrivillig barnlöshet:

  • Lyssna!
  • Kom inte med oombedda råd
  • Fråga hur du kan stötta
  • Fråga hur de mår inte hur det går
  • Inkludera dem i ditt liv (försvinn inte)

Går du, eller någon du känner, igenom ofrivillig barnlöshet och vill ha stöttning från andra som befinner sig i en liknande situation? Välkommen att gå med i Bumpys sociala community här!

Källor

European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE). Factsheet on infertility – prevalence, treatment and fertility decline in Europe. Grimbergen: ESHRE; 2021.

Hamidi-Nia G. Spermieantalet bland män i västvärlden har minskat dramatiskt. SVT Nyheter [Internet]. 2018-05-11 [uppdaterad 2018-05-11; citerad 2023-05-17]. Hämtad från: https://www.svt.se/nyheter/spermieantalet-bland-man-i-vastvarlden-har-minskat-dramatiskt 

Järvholm, S. Psykologiska aspekter av ofrivillig barnlöshet­. Läkartidningen [Internet]. 2022;119:22057. Hämtad från: https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/temaartikel/2022/12/psykologiska-aspekter-av-ofrivillig-barnloshet/ 

Nordic Health & Welfare Statistics. Fertility [Internet]. Köpenhamn: Nordic Medico-Statistical Committee; 2019 [uppdaterad 2023-01-05; citerad 2023-05-17]. Hämtad från: https://nhwstat.org/populations/fertility 

Q-IVF. Fertility treatments in Sweden – National report 2022 [Internet]. Q-IVF; 2022 [citerad 2023-05-17]. Hämtad från: https://www.medscinet.com/QIVF

World Health Organization. 1 in 6 people globally affected by infertility [Internet]. Geneva: WHO; 2023 [uppdaterad 2023-04-04; citerad 2023-05-17]. Hämtad från: https://www.who.int/news/item/04-04-2023-1-in-6-people-globally-affected-by-infertility

Få vård och rådgivning
Senast uppdaterad:
May 19, 2023
Innehållet är granskat av:
Frida Johnson, medicinskt ansvarig på Ella.
Få vård och rådgivning
Skanna koden med din mobilkamera för att ladda ned Ella från din App Store eller Google Play Store.
Lär dig mer om din hälsa
January 3, 2023
Var snäll mot dig själv tiden efter förlossningen
De första veckorna efter en förlossning kan kännas överväldigande med allt som...
Läs mer
March 3, 2023
5 tips vid förstoppning under och efter graviditet
Att vara hård i magen är ett vanligt förekommande problem. Svårigheter att tömma tarmen och beho...
Läs mer
March 3, 2023
Kaffe, te och energidryck – dietisten om koffein
Betyder verkligen plusset på stickan att du måste säga adjö till morgonkaffet? Ellas dietist Stin...
Läs mer
December 2, 2022
Hur får jag i mig D-vitamin?
Vitamin D är livsviktigt för alla att få i sig för att kunna ta upp kalcium i kroppen, som behövs...
Läs mer
December 8, 2022
Allt du behöver veta om magmuskeldelning
Magmuskeldelning är något många gravida känner till och i många fall är ordet förknippat med oro...
Läs mer
December 6, 2022
Mental hälsa och träning – hur hänger det ihop?
Träning har många positiva effekter på vår hjärna, och det finns bra vetenskapliga belägg för trä...
Läs mer
April 19, 2023
Endometrios – hur kan jag få hjälp?
Endometrios är en sjukdom som drabbar upp till en av tio personer med livmoder i fertil ålder...
Läs mer
November 18, 2022
BORG-skalan och andra sätt att mäta träning
Att arbeta med träning som behandling kan ibland vara klurigt. Framförallt då det kommer till dos...
Läs mer
November 18, 2022
Visste du det här om klitoris?
Klitoris är ett organ med ett enda syfte: sexuell njutning! Trots detta är det många som inte vet...
Läs mer
November 21, 2022
6 tips efter en kejsarfödsel
Kliar såret och gör magen ont så fort du skrattar eller ska ta dig ur sängen? Detta är vanligt ef...
Läs mer
December 2, 2022
Träningstips till dig som är nybörjare
Det kan kännas som ett stort steg att komma igång med träning om man är ovan, och egentligen behö...
Läs mer
November 18, 2022
Träning under graviditet – vad händer i kroppen?
Vad händer i kroppen och hur kan träning under graviditet förebygga risken för vanliga komplikati...
Läs mer
December 6, 2022
Fördelar med att träna under graviditeten
Genom fysisk aktivitet och träning kan vi förebygga risken för flera vanliga graviditetskomplikat...
Läs mer
November 18, 2022
Så kan du vara fysisk aktiv under graviditeten
Vill du veta mer om hur du kan träna och vara fysisk aktiv under gravidititeten? Rekommendationer...
Läs mer
December 8, 2022
Vad säger forskningen om träning under graviditet?
Länge fanns en föreställning om att träning under graviditet inte var bra för vare sig den gravid...
Läs mer
November 18, 2022
8 tips vid underlivssmärta efter förlossningen
Den första tiden efter förlossningen är det vanligt att känna sig mör i underlivet. Att helt undv...
Läs mer
December 6, 2022
Vad är PCOS?
PCOS står för polycystiskt ovarialsyndrom och är en form av obalans av könshormonerna från äggsto...
Läs mer
December 2, 2022
Dietistens näringsguide till dig som ammar
Hur vet vi om vi får i oss tillräckligt med näringsämnen när vi ammar? Här listar Ellas dietist S...
Läs mer
December 2, 2022
DHA – den livsviktiga fettsyran
DHA är en omega 3-fettsyra som är viktig för både dig och ditt barn att få i sig. Det är därför v...
Läs mer
December 2, 2022
Dietisten om järn under och efter graviditet
Järn är en viktig mineral som alla människor behöver för bland annat blodbildning och transporter...
Läs mer
December 8, 2022
4 tips för att äta mer grönsaker, frukt & bär
Grönsaker, frukt och bär innehåller viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer och vätsk...
Läs mer
March 3, 2023
Guide för vegetarisk kost vid amning
Järn, vitamin D, kalcium, B12, jod och omega 3-fettsyran DHA är näringsämnen som är särskilt vikt...
Läs mer
December 15, 2022
Vad kan jag som är gravid äta från julbordet?
Janssons frestelse, grönkål eller inlagd sill? På julbordet finns mycket för dig som är gravid ...
Läs mer
January 30, 2023
Myter om amning och träning
Har du fått höra att amning kan leda till bäckensmärta och att träning påverkar mjölkproduktionen?
Läs mer
January 30, 2023
Kvarstående bäckensmärta efter graviditeten
Att ha kvar bäckensmärta, tidigare kallat foglossning, efter förlossningen är påfrestande...
Läs mer
January 30, 2023
10 tips vid bäckensmärta (tidigare kallat foglossning)
Graviditetsrelaterad bäckensmärta, tidigare kallat “foglossning”, drabbar mer än hälften av alla ...
Läs mer
January 30, 2023
Kan bebisen höra från magen?
Skönsång i duschen eller ett samtal med en god vän över en fika. Hur låter det där inifrån magen?
Läs mer
January 30, 2023
10 råd till dig som nybliven förälder
Första tiden som förälder kan vara omvälvande och det är lätt att jämföra sig med andra, vilket k...
Läs mer
January 30, 2023
Dietistens tips vid graviditetsillamående
Finns det några kostråd som hjälper mot graviditetsillamående? Vi har frågat Ellas dietist Nadia!
Läs mer
April 19, 2023
Så hanterar du föräldraparadoxen
Psykologen Katarina Blom om de mysiga förväntningarna och den utmanande verkligheten.
Läs mer
April 19, 2023
Så kan du få hjälp vid urinläckage under graviditet
Urininkontinens under graviditeten är vanligt. Vad beror det på och vilken hjälp finns att få?
Läs mer
May 12, 2023
5 tips för skönare sex under graviditeten
Ellas fysioterapeut tipsar om sköna positioner och variationer som kan passa bra under graviditeten.
Läs mer
April 19, 2023
3 anledningar till gas- och avföringsläckage
Vad är analinkontinens och vilka sorter finns? Ella guidar dig genom olika sorters avföringsläckage.
Läs mer
May 19, 2023
Elin och Andrea: "Vi vet hur ofrivillig barnlöshet känns"
Elin och Andrea, grundare av Bumpy, delar sina personliga erfarenheter av ofrivillig barnlöshet...
Läs mer
January 3, 2023
Ärrmassage efter kejsarsnitt – så här gör du
Ett kejsarsnitt består av ärrvävnad, som är en fibrös vävnad som är uppbyggt av kollagen precis s...
Läs mer
November 18, 2022
Packlista inför kejsarfödsel
Det kan vara klurigt att veta vad du ska ta med dig till BB inför en kejsarfödsel. Här kommer någ...
Läs mer