Länge fanns en föreställning om att träning under graviditet inte var bra för vare sig den gravida eller fostret. Under 1980-talet ifrågasatte träningsvana kvinnor dessa felaktiga påståenden, vilket ledde till en mängd forskning på området. Hurra!
Hittills har inga vetenskapliga studier kunnat påvisa negativa effekter av träning under graviditet. Tvärtom har forskningen kommit fram till många fördelar med att vara fysiskt aktiv och träna under graviditeten, precis som annars i livet. Graviditeten har dessutom visat sig vara en bra tid för beteendeförändringar och skapandet av hälsosammare vanor då kvinnan ofta har hög motivation att skapa bättre vanor för barnets skull.
Det finns idag mycket belägg för att träning har många positiva effekter för hälsan. Bland annat kan fysisk aktivitet och träning förebygga hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, typ 2-diabetes, vissa cancerformer, övervikt och benskörhet. Det kan också bidra till förbättrad sömn, livskvalité och bidrar till psykiskt välmående. Vid lindrig eller måttlig depression reducerar fysisk aktivitet depressiva symtom i liknande grad som antidepressiva läkemedel eller kognitiv beteendeterapi.
Begreppen fysisk aktivitet och träning stöter vi ofta på, och det är lätt att tolka dem som synonymer. Men när vi pratar träning och fysisk aktivitet så finns det skillnader i betydelse. Nedan reder vi ut vad de två begreppen betyder:
Fysisk aktivitet: All rörelse av kroppen som resulterar i ökad energiförbrukning. Exempelvis att ställa sig upp, bädda, plocka in varor i kylen eller att brygga en kopp kaffe.
Fysisk träning: Aktivitet som är planerad, strukturerad, sker upprepat och har som mål att bibehålla eller förbättra kondition eller styrka.
Vill du ha hjälp med att komma igång eller bibehålla träning under graviditeten men känner dig osäker på hur? En fysioterapeut inriktad på kvinnohälsa hjälper dig gärna med trygg och säker gravidträning!
Källor
Fridén C. Nordgren B. Åhlund S. Graviditet, hälsa och träning. Studentlitteratur: Lund; 2011
Jansson E, Wennberg P, Anderssen SA, Ekelund U och Hagströmer M. Rekommendationer om fysisk aktivitet vid graviditet. I: Yrkesföreningar för Fysisk Aktivitet (YFA).
Dohrn IM, Jansson E, Börjesson M, Hagströmer M, redaktörer. Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling, FYSS 2021. Stockholm: Läkartidningen Förlag AB; 2021. ISBN: 978-91-985098-2-3