Genom fysisk aktivitet och träning kan vi förebygga risken för flera vanliga graviditetskomplikationer. Nedan listar Elinor Åred, leg. fysioterapeut på Ella, några av de områden där träning under graviditeten kan ge positiva effekter.
Illamående tidigt i graviditeten är mycket vanligt. Den beror delvis på höga nivåer av graviditetshormonet humant koriongonadotropin (HCG) tidigt i graviditeten. Men också på att de förändringar som sker i cirkulationssystemet när vi blir gravida leder till en förhållandevis låg blodvolym under graviditetens första trimester. Träning och speciellt konditionsträning gör att mängden blodplasma och röda blodkroppar ökar i kroppen vilken är den anpassning som ska till för att blodvolymerna ska normaliseras.
Trötthet är mycket vanligt under graviditeten. Tränande kvinnor upplever mindre trötthet jämfört med otränade. Tränande gravida kvinnor rapporterar mer energi, och dessutom mindre oro och ängslan jämfört med de gravida kvinnor som är inaktiva.
Moderkakan är det som förser fostret med med syre och näring under graviditeten och regelbunden fysisk aktivitet och träning under graviditetens första trimester ger en större tillväxt av moderkakan. Vilket leder till bättre tillgång till syre och näring för barnet.
Vi vet med stor säkerhet att framförallt konditionsträning kan sänka och normalisera blodtrycket hos kvinnor som inte är gravida. Forskning visar att träning före graviditet och under de första 20 graviditetsveckorna kan förebygga uppkomsten av högt blodtryck. Dock krävs regelbunden träning, slutar du träna är sannolikheten att drabbas av högt blodtryck lika stor som om du är otränad.
Träning ökar insulinkänsligheten i kroppen och är en av hörnpelarna i behandlingen för graviditetsrelaterad diabetes. Forskning har visat att de gravida kvinnor som är fysiskt aktiva i mindre utsträckning drabbas av graviditetsdiabetes.
Det finns inte mycket forskning på havandeskapsförgiftning, eller preeklampsi, i dagsläget. Den enda kända behandlingen för tillståndet är förlossning. Det lilla studiematerial som finns visar dock att fysisk aktivitet och träning under graviditetens första 20 veckor tros minska risken att senare drabbas av tillståndet. Forskare misstänker att det kan bero på de fysiologiska effekter som träning har på kroppen så som blodtryckssänkning.
Det finns en hel del forskning som visar att stabiliserande träning har god effekt att lindra och förebygga graviditetsrelaterad ländryggs- och bäckensmärta.
Källor
Fridén C. Nordgren B. Åhlund S. Graviditet, hälsa och träning. Studentlitteratur: Lund; 2011
Hegaard HK, Pedersen BK, Nielsen BB, Damm P. Leisure time physical activity during pregnancy and impact on gestational diabetes mellitus, pre-eclampsia, preterm delivery and birth weight: a review. Acta Obstet Gynecol Scand. 2007;86(11):1290-6.