Grönsaker, frukt och bär innehåller viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer som är viktigt att få i sig, såväl under graviditeten som om du ammar och resten av livet. Men det är inte alltid så lätt att få till i vardagen. I den här artikeln får du några smarta tips på hur du kan göra grönsaker, frukt och bär till en naturlig del av din vardagskost.
Krångla inte till det i onödan. Det behöver inte vara någon avancerad sallad till varje måltid. Grönsaksdelen till lunchen eller middagen kan till exempel vara så enkel som ett par morötter, en ask småtomater eller en skål gröna ärtor.
Om du gör en sallad, gör mycket åt gången som kan hålla i kylen några dagar, till exempel en härlig kålsallad. Eller till exempel om du kokar broccoli, koka mycket på en gång och förvara i en matlåda i kylen. Det är enklare att få med grönsakerna om det står redo för dig i kylen.
Frysta grönsaker, frukt och bär* är lika bra som färska. Fyll upp frysen med grönt så att det alltid finns tillgängligt hemma. Frysta grönsaker går toppen att lägga i olika grytor eller att bara steka i lite olja och kryddor. Frysta bär är perfekta att till exempel lägga i yoghurten, smoothien eller toppa gröten med. Fryst frukt är jättegott att äta som den är som ett glassigt snacks.
*Man ska dock vara lite försiktig med frysta, importerade bär och då framförallt hallon. Det kan nämligen finnas norovirus och Hepatit A-virus på frysta, importerade bär. Men om du kokar upp bären och låter dem koka i minst 1 minut, så dör virusen och bären går fint att äta.
Ha som minnesregel att alltid äta någon grönsak, frukt eller bär till varje måltid, såväl till frukost, lunch och middag som till mellanmål. På så sätt skapar du en bra rutin för att öka chanserna att få i dig tillräckligt. Sikta på minst 500 gram grönsaker, frukt och bär per dag.
Mixa ner grönsaker, frukt och bär i en smoothie, till exempel tillsammans med mjölk eller yoghurt. I en smoothie kan du få med många olika sorter och färger som är enkelt att äta eller dricka. Smoothie är ett fantastiskt sätt att få i sig mycket grönsaker, frukt och bär och brukar gå hem hos hela familjen.
Olika grönsaker, frukt och bär har ju olika färger, och de olika färgerna indikerar på olika nyttigheter för kroppen. Därför är det bra att äta så färgglatt som möjligt för att öka chanserna att täcka ditt behov av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Variera ditt intag av grönsaker, frukt och bär över tid och försök att äta så färgglatt och varierat du kan.
Källor
Livsmedelsverket. Grönsaker och frukt – råd [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2024-01-12; citerad 2024-01-26]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/gronsaker-och-frukt---rad
Livsmedelsverket. Virus på frysta importerade hallon och andra bär - att tänka på för företag [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2023-06-12; citerad 2024-01-26]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/foretagande-regler-kontroll/regler-for-livsmedelsforetag/faror-i-livsmedel/virus-pa-frysta-importerade-hallon-och-andra-bar