Grönsaker, frukt och bär innehåller viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer och vätska som är viktigt att få i sig, såväl under graviditeten som resten av livet. I den här artikeln får du några smarta tips på hur du kan göra grönsaker, frukt och bär till en naturlig del av din vardagskost.
Krångla inte till det i onödan. Det behöver inte vara någon avancerad och cool sallad till varje måltid. Grönsaksdelen till lunchen kan t.ex. vara så enkel som ett par morötter, en ask småtomater eller en spetspaprika.
Olika grönsaker, frukt och bär har ju olika färger, och de olika färgerna indikerar på olika nyttigheter för kroppen. Därför är det bra att äta så färgglatt som möjligt och variera sitt intag av grönsaker, frukt och bär. Du behöver dock inte variera och äta färgglatt varje dag, det är helt okej att bara äta morötter en eller flera dagar. Så länge du äter någon annan grönsak dagarna därpå. Variera över tid och ät färgglatt totalt sett över veckan.
Satsa på att få i dig minst 500 gram grönsaker, frukt och bär om dagen. Variera gärna mellan olika frukter, grönsaker och bär över veckan för att få i dig olika näringsämnen. Fördela dina 500 gram som du vill under dagen, men ett tips är att alltid tänka att du ska äta något grönt till varje måltid, såväl till frukost, som till mellanmål och lunch/middag. På så sätt skapar du en bra rutin för att öka chanserna att få i dig tillräckligt.
Frysta grönsaker, frukt och bär* är lika bra som färska. Fyll upp frysen med grönt så att det alltid finns tillgängligt hemma. Frysta grönsaker går toppen att lägga i olika grytor eller att bara steka i lite olja och kryddor. Frysta bär är perfekt att t.ex. lägga i yoghurten, smoothien eller toppa gröten med. Fryst frukt är jättegott att äta som den är som ett glassigt snacks.
*Man ska dock vara lite extra försiktig med frysta, importerade bär och då framförallt hallon. De kan nämligen finnas norovirus och Hepatit A-virus på frysta, importerade bär. Men om du kokar upp bären och låter det koka i minst 1 minut, så dör virusen och går fint att äta.
Tips! Koka upp frysta, importerade bär och häll sedan i en iskubsform, förvara i frysen och plocka fram kuber av bär för att lägga i smoothies, yoghurt eller på gröten. Mums!
Källor
Livsmedelsverket. Grönsaker och frukt - råd [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2022-01-25; citerad 2022-11-29]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/gronsaker-och-frukt---rad