PCOS är en förkortning av polycystiskt ovariesyndrom och är en hormonell obalans av kroppens könshormoner. PCOS är en av de vanligaste orsakerna till mensrubbning och drabbar cirka 10 % av alla kvinnor i fertil ålder. I den här artikeln får du lära dig om symptom och diagnostisering av PCOS samt vad en dietist, fysioterapeut och psykolog kan bidra med vid behandling av PCOS.
PCOS är en hormonell obalans vilket beror på att äggstockarna producerar för mycket av könshormonet testosteron. Vid PCOS är det vanligt med oregelbunden och utebliven mens. Den hormonella obalansen gör att äggen inte mognar tillräckligt mycket för att det ska ske en ägglossning. Vill du läsa mer om vad PCOS är, vanliga symptom och hur diagnosen ställs kan du kika här.
Livsstilsinterventioner är den primära behandlingsinsatsen och rekommenderas för alla kvinnor med PCOS. Med livsstilsinterventioner menas fysisk aktivitet, kostbehandling och psykologiska beteendestrategier. Detta kan vi på Ella kan hjälpa dig med och du kan läsa mer om vad det innebär här nedan.
Du som har PCOS bör ha en läkarkontakt hos gynekolog och/eller på vårdcentralen för att bedöma dina individuella behov av behandling och för att följa markörer för riskfaktorer såsom blodtryck.
Vid PCOS är hälsosamma matvanor en central del i behandlingen. Det finns ingen specifik kost vid PCOS utan de generella kostråden gäller även vid PCOS. Kolhydratkvalitén är en viktig del av kostbehandlingen för de kvinnor som har PCOS med insulinresistens. Att äta en kost med långsamma kolhydrater som är rik på fullkorn och fibrer kan bidra till ett mer balanserat blodsocker, förbättra insulinkänsligheten samt bidra till ökad mättnad och förbättrad viktkontroll.
Vid PCOS är en kost som är rik på fullkorn, frukt och grönsaker, bönor, baljväxter, fisk och omättade fetter som vegetabilisk olja, nötter och frön bra för hälsan och kan minska risken för viktuppgång, hjärt- och kärlsjukdom och diabetes typ 2 i framtiden.
Vid övervikt och fetma kan en viktnedgång på 5-10 % förbättra hormonbalansen och minska symtom av PCOS och bidra till en mer regelbunden ägglossning.
Dietisten kan hjälpa till med individanpassade hälsosamma matvanor vid PCOS samt strategier för viktminskning vid övervikt eller fetma. Dietisten hjälper till att:
Fysisk aktivitet och träning har hälsofördelar och är en del av behandlingen vid PCOS. Har man PCOS är det extra viktigt att uppnå de rekommendationer som finns för fysisk aktivitet för att behandla och förebygga ohälsa. Regelbunden fysisk aktivitet minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom, typ 2 diabetes och depression. Det påverkar metabolismen och kroppssammansättningen samt bidrar till att bibehålla vikt och motverka viktuppgång.
Hos de med PCOS verkar det också som att regelbunden fysisk aktivitet även kan sänka nivåerna av manligt könshormon, förbättra ägglossningsfunktionen och öka kroppens glukostolerans.
Fysioterapeuten hjälper till med individanpassad fysisk aktivitet och stöttar i att bygga hälsosamma vanor som går i linje med riktlinjerna för fysisk aktivitet och träning. Detta bland annat genom att ni tillsammans:
PCOS, och utmaningar som följer med diagnosen kan kännas svåra att få hjälp med, men det finns faktiskt otroligt mycket man kan göra för att lindra och behandla symptom. Forskning visar att det är vanligt med ångest, depression och ätstörningar vid PCOS. Kvinnor med PCOS lider upp till fyra gånger högre risk att drabbas av depression och upp till sex gånger större risk att få ångest. Det är höga siffror, men det finns hjälp att få.
På Ella arbetar psykologerna utifrån KBT (kognitiv beteende terapi). Forskning visar att KBT har god effekt för att behandla bland annat depression, ångest och oro. Vid PCOS kan den psykologiska behandlingen innehålla:
Källor
Dohrn IM, Jansson E, Börjesson M, Hagströmer M, redaktörer. Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling, FYSS 2021. Stockholm: Läkartidningen Förlag AB; 2021. ISBN: 978-91-985098-2-3
Jansson E, Wennberg P, Anderssen SA, Ekelund U och Hagströmer M. Rekommendationer om fysisk aktivitet och stillasittande för vuxna. I: Yrkesföreningar för Fysisk Aktivitet (YFA).
Haqq L, McFarlane J, Dieberg G, Smart N. Effect of lifestyle intervention on the reproductive endocrine profile in women with polycystic ovarian syndrome: a systematic review and meta-analysis. Endocr Connect. 2014 Feb 28;3(1):36-46. doi: 10.1530/EC-14-0010. PMID: 24488490; PMCID: PMC3938041.
Hirschberg LA, Ståhle A. Fysisk aktivitet vid polycystiskt ovariesyndrom. I: Yrkesföreningar för Fysisk Aktivitet (YFA). Dohrn IM, Jansson E, Börjesson M, Hagströmer M, redaktörer. Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling, FYSS 2021. Stockholm: Läkartidningen Förlag AB; 2021. ISBN: 978-91-985098-2-3
Marsh KA, Steinbeck KS, Atkinson FS, Petocz P, Brand-Miller JC. Effect of a low glycemic index compared with a conventional healthy diet on polycystic ovary syndrome. Am J Clin Nutr. 2010 Jul;92(1):83-92. doi: 10.3945/ajcn.2010.29261. Epub 2010 May 19. PMID: 20484445.
Teede HJ, Tay CT, Laven JJE, Dokras A, Moran LJ, Piltonen TT, Costello MF, Boivin J, Redman LM, Boyle JA, Norman RJ, Mousa A, Joham AE. Recommendations From the 2023 International Evidence-based Guideline for the Assessment and Management of Polycystic Ovary Syndrome. J Clin Endocrinol Metab. 2023 Sep 18;108(10):2447-2469. doi: 10.1210/clinem/dgad463. PMID: 37580314; PMCID: PMC10505534.