Jod är en livsviktig mineral som det kanske inte pratas så mycket om. Under graviditeten och om man ammar har man ett ökat behov av jod. Det behövs för utveckling av fostrets nervsystem och för att det ammande barnet ska växa och utvecklas normalt. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med jod, men det är också viktigt att inte få i sig för mycket. Vår dietist Stina guidar dig i denna artikel.
Det finns rikligt med jod i fisk, skaldjur, mjölkprodukter och ägg. En annan viktig jodkälla är joderat salt. Saltet i färdigmat och halvfabrikat samt flingsalt, örtsalt och mineralsalt innehåller inte alltid jod. Kolla på förpackningen och säkerställ att du väljer ett salt som innehåller jod. Det här gäller oavsett om du är gravid eller ammande. Det är viktigt för alla!
Man behöver dock inte salta extra för att få i sig tillräckligt med jod, och för mycket salt är inte bra för hälsan i stort. Under graviditet och amning ligger rekommendationen på 200 mikrogram jod per dag. Joderat salt innehåller 50 mikrogram jod per gram salt. Det är med andra ord inte så mycket salt som behövs, och det bästa är att få i sig jod från andra källor också.
Både brist på jod och ett för högt intag av jod under graviditet och amning kan påverka fostrets och barnets utveckling negativt. Därför är det viktigt att säkerhetsställa sitt intag, men också se till att inte få i sig för mycket jod från till exempel kosttillskott. Algprodukter kan innehålla skadliga halter av jod, var därför försiktig med det och kontrollera innehållet.
Här kommer några praktiska råd till dig som är gravid eller ammande, för hur du kan få i dig en lagom mängd jod:
Källor
Livsmedelsverket. Jod [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2023-10-04; citerad 2024-02-07]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jod