Tiden för julbord är i full gång och som gravid kan man ha en del funderingar på vad man behöver undvika. Det mesta på julbordet går faktiskt fint att äta under graviditeten, men det finns några saker som är viktiga att ha koll på och vara extra noga med. Här guidar Ellas dietist Stina dig.
Rökt och gravad fisk är populärt på julbordet. Den vakuumförpackade fisken kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria. Den går dock bra att äta så länge den inte har varit förpackat mer än en vecka. Vill man grava fisken själv så ska man använda fisk som varit förpackad högst några få dagar och äta upp den inom en vecka.
Inlagd sill finns ofta på julbordet och det går bra att äta. Däremot ska all typ av strömming som till exempel stekt inlagd strömming, strömmingsrullader och strömmingslåda undvikas, då strömming/sill från Bottniska viken och Östersjön innehåller höga halter av miljögifterna dioxin och PCB.
All hårdost som till exempel cheddarost, gräddost och den klassiska röda edamerosten går fint att äta på julbordet. Däremot ska mögelostar som Stilton, St Agur och brieost, samt kittostar som till exempel Taleggio och Morbier undvikas, då det finns en risk att de innehåller skadliga halter av bakterien listeria. Välj istället ädelost på tub om du önskar den smaken, den är nämligen värmebehandlad och därmed säker för gravida. Däremot om mögelost eller kittost hettas upp till minst 70 grader i till exempel en gratäng, en paj eller sås, så är den också säker att äta. Läs mer om ostar i vår artikel “Ostguide för dig som är gravid”.
Skivat och förpackat köttpålägg som till exempel olika sorters skinka, kokt medvurst, kalkon och även olika patéer kan innehålla skadliga halter av listeriabakterien, men det går bra att äta, så länge det konsumeras inom en vecka från förpackningsdatumet. Därefter går det bra att äta om det tillagas i en maträtt till minst 70 grader. Om man till exempel har en hel julskinka, så går den bra att äta kall fram till utgångsdatum.
På många julbord finns det olika sorters kalla röror. De som innehåller rökt/gravad fisk, charkprodukter eller mögel/kittost bör du som gravid undvika, eftersom de kan innehålla listeria och/eller toxoplasma. Röror som rödbetssallad och gubbröra går däremot fint att äta.
Om du har torkat eller kallrökt kött på julbordet, som till exempel parmaskinka, salami, medvurst eller breasola, så rekommenderas du frysa in det i minst 3 dygn innan du äter det. Detta för att köttet kan innehålla parasiten toxoplasma, men av 3 dygns frysning dör toxoplasma och köttet blir säkert att äta.
Psst, vill du ha inspiration till hur du får ihop en riktigt god och näringsrik jultallrik? Ellas leg. dietist Nadia ger dig goda och näringsrika tips för dig som är gravid i den här artikeln!
Källor
Livsmedelsverket. Fråga oss [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2019 [uppdaterad 2023-11-19; citerad 2023-12-13]. Hämtad från: https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/mjukost-pa-tub-med-skinkabacon
Livsmedelsverket. Visst kan du äta julbord när du är gravid [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2023 [uppdaterad 2023-11-07, citerad 2023-12-13]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida/ata-julbord-gravid
Livsmedelsverket. Mat för gravida [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; u.å. [citerad 2023-12-14]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida/Search?q=Julskinka,+bit&id=37630