Bäckenbälte är något du kan använda om du besväras av bäckensmärta, även kallat foglossning, vilket är vanligt att drabbas av under graviditet. Tyvärr är det vanligt att bältet används på ett sätt som inte hjälper så som det är tänkt. Nedan följer instruktioner på hur ett bäckenbälte sätts på korrekt – så att det hjälper dig så mycket som möjligt.
Håll bältet så att du ser vad som är mitten på bältet. Håll mitten av bältet framför blygdbenet, alltså den hårda skelettstrukturen du kan känna på det område som brukar kallas för venusberget. Bältet ska alltså vara nedanför magen. Därefter tar du respektive ände av bältet och för dem bakom kroppen där du korsar dem och åter för dem framåt längs sidorna av kroppen och fäster dem med kardborre på bältet.
Det är vanligt att bältet placeras högre upp än så, men då kommer inte stödet som bältet ska ge hamna på bäckenlederna som är de strukturer som behöver det. Ibland känns det dock skönt att ta tag i bältet baktill över rumpan och dra lite uppåt just här för att ge mer stöd till nedre delen av ryggen.
Den andra sortens bäckenbälte är lite bredare och har fyra “flärpar” två bredare och mjukare och två smalare och styvare. Denna sortens bälte tar du på dig genom att placera mitten av bältet baktill över rumpan, därefter tar du först de mjuka/breda flärparna (och låter de smala/styva ändarna hänga fritt) och fäster dem framtill över blygdbenet, nedanför magen. Därefter tar du tag i de smalare flärparna och drar även dem fram och fäster dem på de bredare.
Detta är en vanlig fråga, och svaret är att det bestämmer du. Vissa trivs bättre med det lite lösare och vissa hårdare spänt. Detta kan också variera lite från dag till dag eller tid i graviditeten. Men det kan vara skönt att höra att du inte kan dra för hårt. Så länge det inte gör mer ont kan du dra så hårt som du vill.