PCOS står för polycystiskt ovarialsyndrom och är en form av obalans av könshormonerna från äggstockarna som producerar för mycket testosteron. Det är en av de vanligaste orsakerna till mensrubbning och ungefär 5 till 10 procent av alla kvinnor i fertil ålder har PCOS.
Poly betyder många, cysta betyder vätskefylld blåsa och ovarie betyder äggstock, därav namnet polycystiskt ovarialsyndrom. Oftast ställs diagnosen av en gynekolog då ett av diagnoskriterierna nämligen är att man undersöker äggstockarna med ultraljud för att se om det finns ökad mängd omogna äggblåsor på dem.
De vanligaste symtomen vid PCOS är:
-> Oregelbunden mens och ovanligt långt mellan menstruationerna
-> Mycket hårväxt på kroppen
-> Svårigheter att bli gravid
-> Lätt att gå upp i vikt
-> Minskad sexlust
En del som har PCOS känner inte igen sig i symtomen ovan, då är det vanligt att syndromet upptäcks i samband med att man söker hjälp vid misslyckade försök att bli gravid. Orsaken till att det är svårare att bli gravid när man har PCOS är att den ökade testosteronmängden i kroppen leder till att äggblåsorna inte utvecklas och mognar tillräckligt mycket för att det ska ske en ägglossning. Den uteblivna mensen orsakas alltså inte av brist på ägg utan av att äggen inte mognar tillräckligt för att ägglossning ska ske.
Behandling vid PCOS ser olika ut beroende på vilka symtom du har. På lång sikt har kvinnor med PCOS också en ökad risk att drabbas av sjukdomar kopplat till metabolt syndrom, dvs hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 eller högt blodtryck. Därför är en del av behandlingen ofta viktreducering (i de fall det finns en övervikt). Om du bär på övervikt kan en viktnedgång på bara några kilo stimulera att ägglossning kommer igång. Det finns också belägg för att regelbunden fysisk aktivitet och viktnedgång förbättrar alla PCOS-symtom oavsett om du bär på en övervikt eller inte.
PCOS kan självklart vara besvärligt och problematiskt men det finns även en del positiva aspekter. Sett till hela livstiden föder kvinnor med PCOS lika många barn som kvinnor utan PCOS. Det kan också med åldern ske en spontan normalisering av ägglossningsförmågan och det händer att kvinnor med PCOS är fertila högre upp i åldern på grund av att de har en större äggreserv. Har du PCOS har du oftast lättare att bli gravid genom provrörsbefruktning än de som inte har PCOS. Du har också en ökad fysisk prestationsförmåga och lättare att bygga upp muskler och skelett vilket är en fördel.
På Ella hjälper vi dig gärna med individanpassad träning och kost utifrån just dina förutsättningar och mål. Vi finns här för dig!
Källor
Bixo. PCOS - Polycystiskt ovarialsyndrom. (internet) Stockholm: internetmedicin; 2021 (uppdaterad 2021-01-27; citerad 2022-06-17) Hämtad från:
https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/gynekologi-obstetrik/pcos-polycystiskt-ovarialsyndrom/
Freidmann. Polycystiskt Ovariesyndrom - PCOS. (internet) Stockholm: 1177; 2021 (uppdaterad 2021-12-01; citerad 2022-06-17) Hämtad från: https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/konsorgan/livmoder-och-aggstockar/polycystiskt-ovarialsyndrom--pcos/