Kalcium är en livsviktig mineral som behövs bland annat för att kunna bilda skelett och tänder i kroppen men också för nervfunktion och blodkoagulering. Kalcium finns främst i mjölkprodukter, berikade växtbaserade ersättningsalternativ men också i bladgrönsaker, nötter och frön. Här får du tips från vår dietist Nadia om hur du kan täcka ditt kalciumbehov under graviditet och amning.
Under graviditeten har kvinnan ett större behov av kalcium då fostrets skelett ska bildas. Precis som med många andra näringsämnen så anpassar sig kroppen för att täcka det ökade kalciumbehovet under graviditeten. Redan tidigt i graviditeten ökar kroppens upptag av kalcium från maten och upptaget är som mest effektivt i sista trimestern då kalciumbehovet också är som störst. Frisättningen av kalcium från skelettet ökar också under graviditeten för att täcka det ökade kalciumbehovet.
Att få i sig tillräckligt med kalcium via kosten är viktigt under graviditeten. För att täcka det ökade behovet av kalcium behöver gravida få i sig ungefär 5 dl mjölkprodukter om dagen, som mjölk, fil, yoghurt eller berikade växtbaserade alternativ som havredryck eller havregurt. Det är bra att välja osötade nyckelhålsmärkta produkter i första hand. Mjölkprodukter bidrar inte bara med kalcium utan är också källor till vitamin B12, riboflavin och D-vitamin som är viktiga näringsämnen under graviditeten.
Under amningsperioden tar kroppen upp näringsämnen mer effektivt för att säkerställa att bröstmjölken innehåller allt som barnet behöver. Precis som under graviditeten är kroppen bra på att använda lagrat kalcium i kroppen och öka upptaget via maten för att täcka det ökade behovet.
Eftersom att man behöver mer kalcium även under tiden man ammar är rekommendationen att äta ungefär 5 dl mjölkprodukter om dagen, som mjölk, fil, yoghurt eller berikade växtbaserade alternativ. Det är bra att välja osötade nyckelhålsmärkta produkter i första hand även under amningsperioden.
För den som inte äter mjölkprodukter eller föredrar växtbaserade alternativ är det viktigt att välja de som är berikade med kalcium, vitamin B12, vitamin D och riboflavin (vitamin B2). Kolla på förpackningen för att vara säker på att produkten är berikad för att säkerställa att du får i dig alla näringsämnen du behöver under graviditeten och amningsperioden. De ekologiska växtbaserade mjölkprodukterna är tyvärr inte alltid berikade, så välj alltid de berikade varianterna i första hand.
Källor
Livsmedelsverket. Hur får jag i mig tillräckligt med näring? [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2023. [uppdaterad 2023-11-13; citerad 2023-11-13]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida/hur-far-jag-tillrackligt-med-naring#Kalcium
Livsmedelsverket. Hur får jag i mig tillräckligt med näring? [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2023. [uppdaterad 2023-06-20; citerad 2023-11-13]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/ammande/ammande-hur-far-jag-tillrackligt-med-naring
Livsmedelsverket. Mejeriprodukter - råd [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2023. [uppdaterad 2022-01-25; citerad 2022-11-29]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/mejeriprodukter---rad
Livsmedelsverket. Vegokunskap för gravida och ammande [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2023. [uppdaterad 2022-05-23; citerad 2023-11-13]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/ammande/vegokunskap-for-gravida-och-ammande
Olausson H, Goldberg GR, Laskey MA, Schoenmakers I, Jarjou LM, Prentice A. Calcium economy in human pregnancy and lactation. Nutr Res Rev. 2012 Jun;25(1):40-67. doi: 10.1017/S0954422411000187. PMID: 22894942.