Endometrios är en sjukdom som drabbar upp till en av tio personer med livmoder i fertil ålder. Första tecknet på endometrios är i många fall svår mensvärk, men det kan också vara symtom såsom smärta vid tarmtömning, djup samlagssmärta vid omslutande sex, besvär från urinvägarna och ofrivillig barnlöshet.
Endometrios är en kronisk sjukdom, som beror på att vävnad lik livmoderslemhinnan växer utanför livmodern, oftast i bukhålan, men endometrioshärdar kan finnas överallt i kroppen. Sjukdomen är östrogenberoende då den vävnaden som finns även utanför livmodern också kommer blöda varje menstruation. Detta kan medföra mycket smärta och lidande. Personer med endometrios brukar alltså ha mest påtagliga besvär precis innan och under menstruationen. Men det finns även personer som har endometrioshärdar, utan att uppleva några symtom.
Den livmoderslemhinneliknande vävnaden växer vanligtvis relativt ytligt i bukhinnan i nedre delen av bäckenet, men den kan även växa infiltrativt in på djupet i t.ex. tarm, urinblåsa och bäckenvägg. Detta kallas djupt infiltrerande endometrios. Den här vävnaden kan också finnas mer som en cysta på eller i äggstocken och kallas då för endometrioscysta eller ovarialendometriom.
Adenomyos är en form av endometrios då endometrieslemhinnan växer in i livmoderns muskelvägg.
Tyvärr tar det ofta många år för en individ att få diagnosen endometrios, och det finns ingen enskild klinisk undersökning som kan säkerhetsställa diagnosen. Ofta har personen sedan mensdebut haft mycket smärtsamma menstruationer, men tyvärr inte fått rätt stöd. Gynekolog får ofta misstanke om diagnos i och med patientens beskrivning av symtom och gynundersökning. Under utredningen kan det behövas utföras undersökning med ultraljud, titthålsoperation och magnetkameraröntgen. Läkaren måste se endometrioshärdar för att kunna säkerställa diagnosen. Första åtgärden rent medicinskt brukar vara att få bort mensen, och detta kan ske via olika läkemedel. Det tar ofta tid att hitta den farmakologiska behandlingen som passar rätt för just dig.
Endometrios innebär för de flesta med sjukdomen mycket smärta och nedsatt livskvalitet. Smärta är komplext, och att gå med mycket smärta under lång tid kommer göra vårt smärtsystem känsligare för just smärta. Det är därmed av stor vikt att personer med endometrios får hjälp att hantera sin smärta. Detta kan se ut på olika sätt, men de nationella riktlinjerna för behandling av endometrios förespråkar ett multimodalt behandlingssätt. Detta innebär att flera olika yrkesprofessioner jobbar tillsammans för att ge personen en god vård. Fysioterapeutiska åtgärder skulle kunna vara:
-> Individanpassad fysisk aktivitet
-> Avslappningsmetoder
-> Kroppskännedom
-> TENS
-> Akupunktur
-> Hjälp med spänningsreglering och behandling av spänningar i bäckenbotten
Det är viktigt att du får god hjälp vid endometrios! Idag finns det olika endometriosenheter runt om i landet som är specialiserade på just omhändertagande och behandling. En fysioterapeut duktig på smärta och smärtbehandling, eller med god kunskap om bäckenbotten kan hjälpa dig med de fysioterapeutiska åtgärderna. På kompetenskartan.se kan du hitta en fysioterapeut som jobbar nära dig.
Referenser
Socialstyrelsen. Nationella Riktlinjer för vård vid endometrios (internet). Stockholm: Socialstyrelsen; 2018. (citerad 2022-06-26). Hämtad från: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/nationella-riktlinjer/2018-12-27.pdf
SBU. Endometrios- diagnostik, behandling och bemötande (internet). Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2018. Hämtad från: https://www.sbu.se/sv/publikationer/SBU-utvarderar/endometrios--diagnostik-behandling-och-bemotande/