Det är ovanligt att infekteras av toxoplasma. Men om du som gravid infekteras kan parasiten spridas till fostret och orsaka infektion, eller i värsta fall missfall. Här kan du läsa vad du kan tänka på och hur du med enkla medel kan minska risken att smittas.
Toxoplasma kan finnas i rått nötkött, griskött, viltkött och lammkött, i lufttorkat kött som salami och skinka samt i kallrökt kött. Toxoplasmaparasiten kan också finnas i jorden som kan följa med grönsaker, rotfrukter, frukt och bär.
Toxoplasmaparasiten dör om livsmedlet upphettas till omkring 60-65 grader och/eller om livsmedlet fryses till minst -18 grader i minst tre dygn.
Källor
Livsmedelsverket. Toxoplasma [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2022-12-06; citerad 2023-11-22]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/parasiter/toxoplasma